изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:27 EEST
600 ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ПЯХА "ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ" В ТЕРВЕЛ /СНИМКА/    
КултураНевероятното усещане за общност, за общи поводи, с които да се гордеем че сме българи, че „и ний сме дали нещо на света“…Това беше емоцията, която вчера изпълни площада в Тервел със около 600 деца и възрастни. Те държаха в ръце знаменца с отпечатан пълния текст на всеучилищния химн, изображението на тервелската икона с братята Кирил и Методий, ликът на автора на текста – Стоян Михайловски и апокриф от нотния текст с музиката на Панайот Пипков.


 "Нямаше намръщени лица, погледите грееха, пеенето бе наситено с еуфорията от това, че сме заедно и че знаем кои сме и какво е нашето място на Стария континент – люлката на цивилизацията“, сподели зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева. Тя обясни, че няма специален повод за впечатляващата инициатива. Целта й бе да се докоснат душите на малки и големи с един по-различен поглед към историята, към знанието, към българщината. Има и предистория. В храм „Св. Вмч. Георги Победоносец“ в Тервел се съхранява икона от 1862 година. На нея са изобразени Светите братя Кирил и Методий, а между тях има географски глобус. От 2012 г., когато иконата става на 150 години, общинската администрация всяка година се опитва да даде повод на младите хора в Тервел да разсъждават върху темата за делото на Кирил и Методий. „Търсим „по-различните“ и атрактивни способи да достигнем с познанието за техния принос в световната книжнина до душите на децата и възрастните“, посочи Илиева.
„Да запеем заедно „Върви, народе възродени!“ отбелязва и 10-годишнината на вокална студия “Тервел“ с ръководител Живко Колев. Младежите от клуба за автентичен фолклор с ръководител Росица Стратиева се включиха в ролята на водещи, а деветокласничката Анифе от клуба представи своето есе за Константин Кирил Философ.
„И така, по достъпен за всички начин си припомнихме: кой е авторът на текста на всеучилищния химн, кога са написани строфите, кой е композиторът, създал музиката, как и кога се е случило това. И също – пълният текст на химна, образите на писателя и композитора, събитията от тяхното съвремие… Съзнавайки, че всеки българин трябва да помни имената на Стоян Михайловски и Панайот Пипков, както и да знае текста на 125-годишния величествен всеучилищен химн. А, това се учи, докато си у дома. За днешните деца в нашата община „у дома“ се създава от  всички нас, учители и общественици в Община Тервел - хората, които сме призвани да създадем добри условия за възпитаването на позитивни и можещи млади хора“, сподели още Дияна Илиева. НДТ


 


Сходни връзки

600 ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ПЯХА "ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ" В ТЕРВЕЛ /СНИМКА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди