изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:57 EET
ДЕФИЦИТЪТ НА КАДРИ В ТУРИЗМА НАЛАГА ДА СЕ ТЪРСЯТ АЛТЕРНАТИВИ В ДРУГИ СТРАНИ    
Интервюта

Трябва да се работи в посока обучението и задържането на специалистите в България, заяви Татяна Джилянова, Ръководител отдел "Човешки ресурси" в "Албена" АД





-       Госпожо Джилянова, за предстоящия сезон успяхте ли да наберете нужния персонал за ваканционно селище Албена? И ако не, на какво смятате, че се дължи това?

-       Обезпечаването на кадри в туризма е проблем, който не може да се реши толкова лесно и с едно-две решения. Нужна е системност при организацията на работа за подбор на персонала, обучение, стимулиране на мотивацията за задържане. Този сезон частично ще решим проблема с наемането на допълнителен персонал от Украйна и Молдова. Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери, пикола, помощници на рецепция. в страни с по-нисък стандарт от нашия или такива, в които туристическата дейност е по-слабо развита.

-       Какви са проблемите, с които Албена се сблъсква при наемането на персонал?

-       Един от основните проблеми е липсата на квалифицирани  кадри. Той е продиктуван от демографската криза, масовото напускане на млади квалифицирани кадри в страни с по-добро заплащане и краткосрочността на туристическия сезон. Друга сериозна  причина е нелоялната конкуренция в бранша. Фирми официално обявяват минимално възнаграждение на  персонала  в размер на 600-700 лв. Оказва се, че трудовите договори се сключват на далеч по-ниски заплати. За това говори и отчетената от НСИ средна работна заплата за 2016 г. за туристическия бранш в страната588 лв. Във ваканционно селище „Албена” средната работна заплата за 2016 г. е 839 лв. Сами можете да прецените при ръст от 42-43 процента, дали това не би трябвало да ни прави най-предпочитания работодател. Призоваваме за ангажирането на НАП и Инспекцията по труда  за засилени проверки на трудовите договори, тъй като се стига до голямо укриване на доходи. Нужна  е и информационна кампания, чрез  която да се обясни на хората, колко е важно да се осигуряват на реална работна заплата. Мнозина предпочитат да вземат повече пари сега и веднага. На тези хора искам да кажа, че губят много. Всички парични обезщетения, които се получават през времето, когато човек не може да работи, поради прекратяване на трудов договор, заболяване, трудова злополука и т.н. се определят на база на заплатата, посочена в трудовия договор.  Важи и при отпускането на кредити от банки. Същото е и при бременност и майчинство. Размерът на бъдещата пенсия също зависи от заплатата, върху която са платени осигуровките.

-       Какви са заплатите, които Албена АД предлага на своите служители:

Нашите заплати по позиции работни места са следните: Администратор – от 600 – 700 лв., Камериерка – от 510 – 650 лв., Готвач – от 620 – 700 лв., Сервитьор – от 550 – 650 лв., Барман – от 570 – 700 лв. Всеки назначен работник и служител получава допълнително по 50 лв. на месец под формата на ваучер. Осигуряваме транспорт или нощувка в комплекса, както и храна по време на работа.

Какви, според Вас, са възможностите за решаване на проблема с недостига на кадри в туризма?

Няколко са нещата, които биха спомогнали за решаване на проблема. Първото е възобновяване на задължителните професионални летни стажове в туристическите обекти за специализираните учебни заведения. /Закон за дуалното образование/. Производствената практика в туристическите обекти да бъде широко застъпена в програмите за обучение на туристическите специалности във висшите училища. Нужна е също промяна в режима и условията при изплащане на обезщетения за безработица. В момента се изискват 9 месеца трудов стаж от общо 15 месеца, за да може лицето да се регистрира на борсата и да получава обезщетение. Възстановяване на стария режим, при който се изискваха 6 месеца трудов стаж за лицето, за да може да получава обезщетение за безработица в неактивния туристически сезон. Друга възможност е отново да се договорят минималните осигурителни прагове в бранша, за да бъдат осветени реалните доходи. Трябва да се използват възможностите на европейските и национални програми за заетост. Това ще даде възможност през неактивния период персоналът да е ангажиран с обучения за квалификация и преквалификация, с цел повишаване на професионалната му и езикова подготовка.

Важно е да се отбележи, че сектор туризъм осигурява 92 500 работни места в България. Общата заетост е 11.2 %, което е почти колкото и делът на сектора в БВП на страната. Трябва да се работи много в посока обучението и задържането на специалистите в България. Затова обучението по туризъм трябва да се превърне в основна грижа.

 

 


Сходни връзки

ДЕФИЦИТЪТ НА КАДРИ В ТУРИЗМА НАЛАГА ДА СЕ ТЪРСЯТ АЛТЕРНАТИВИ В ДРУГИ СТРАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди