изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:03 EET
ТАЛАНТЛИВИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЕ ПРЕДСТАВИХА В "С ПЕСНИТЕ НА ИВАН ГЕОРГИЕВ" /СНИМКА/    
КултураЗа 22-и път малкото, но китно генералтошевско село Дъбовик се превърна в сцена на талантливи деца, запленени от магията на добруджанския фолклор. 40 изпълнители, повечето от които представители на изтъкнати музикални школи от страната, представиха по неповторим начин емблематични за красивия ни край песни на ежегодния конкурс за даровити деца „Иван Георгиев“.


Заедно с тях млади изпълнители на кавал докоснаха със своите интерпретации не само гостите в залата, но и четиричленното жури. Конкурсът отново доказа, че нуждата от такива прояви е повече от необходима, тъй като това е начинът да се съхрани културната ни памет, а бъдещите поколения да се докоснат и открият обаянието на фолклорното и музикално богатство.
Националният конкурс на името на живелия в Дъбовик добруджански певец Иван Георгиев бе открит от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. В своето приветствие към изпълнителите и гостите на музикалната проява той посочи, че всеки път, когато види младежи да изпълняват фолклорни песни, осъзнава силата на българския дух и желанието ни да съхраним традициите си. Кратка ретроспекция за историята на конкурса представи и Стоянка Първева, кмет на Дъбовик.
Тази година журито отново бе четиричленно, като в него се включиха проф. Костадин Бураджиев, доц. Галя Петрова, Живко Желев и народният певец Денислав Кехайов.
За втори път голямата награда на конкурса отиде при Петя Станиславова Панева. По традиция проявата завърши с групово изпълнение на всички участници на песента „Мило ми е, мамо”.
Национален конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни се организира от Община Генерал Тошево и народно читалище “Дора Габе–1940”, с. Дъбовик. НДТ


 


Сходни връзки

ТАЛАНТЛИВИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЕ ПРЕДСТАВИХА В "С ПЕСНИТЕ НА ИВАН ГЕОРГИЕВ" /СНИМКА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди