изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:35 EEST
Д-р Васил Куртев, покорил морета и океани в самотна обиколка с яхта самоделка: Имах една мечта и успях да я сбъдна    
По света 80-годишният мореплавател се завърна на родна земя след околосветско пътешествие, продължило 22 месеца. Самотната му обиколка започна от Варна на 5 август 2015 г.


С българския флаг на мачтата, оцелял от бури и ветрове, д-р Васил Куртев от Каварна се завърна у нас с яхтата “Одесос” след самотната си околосветска обиколка. Посрещането на 80-годишния повелител на морета и океани в шпалир от ветроходите на местния яхт клуб се превърна в истински празник на Морска гара Варна.

В негова чест свири представителният духов оркестър на ВМС, закичиха го и с олимпийския символ – лавров венец.
“Аз имах една мечта, сбъднах я и съм щастлив!”, каза докторът при слизане на родния бряг след 22 месеца плаване, през които е изминал 26 000 мили. А за да се прибере жив и здрав, казва, че и Господ му е помогнал, защото “кто в море не ходил, тот Богу не молился”.

Д-р Куртев, който по професия е стоматолог, стартира самотната си обиколка от Варна на 5 август 2015 г. с 11-метровата яхта на покойния си брат Неделчо, която са правили заедно.

Маршрутът му е минал през Средиземно море, след това пресякъл за трети път в живота си Атлантическия океан и продължил през Панамския канал, Тихия океан, стигнал до Френска Полинезия и Маркизките острови.

На 22 януари посрещнал сам в средата на Индийския океан 80-годишния си юбилей. Следвало Арабско море, опасният със сомалийските пирати Аденски залив и Червено море, където го застигнала пясъчна буря.

В края на миналата седмица д-р Куртев пресече Дарданелите и затвори кръга на околосветската си обиколка. На нос Емине е свършило горивото на лодката и затова с няколко часа закъснение в 17,30 ч в сряда храбрият мореплавател акостира на родния бряг.

 

Признание

Печели три пъти „Златен глобус“

09-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81

Д-р Васил Куртев е трикратен носител на наградата за най-добро българско морско ветроходно постижение “Златен глобус”. За първи път я печели за обиколка на Черно море с яхтата си “Норд”. По-късно е отличен и за участието си в “Остар”, а през 2010 г. – за плаването си от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд, с яхта “Бизоне”.Околосветската си обиколка направи в 40-годишнината от пътешествието на първия български мореплавател кап. Георги Георгиев.

https://trud.bg

 


Сходни връзки

Д-р Васил Куртев, покорил морета и океани в самотна обиколка с яхта самоделка: Имах една мечта и успях да я сбъдна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди