изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:50 EEST
ЦВЕТНА ДОБРУДЖАНСКА ЧЕРГА ЩЕ УКРАСИ ГРАДСКИ ПАРК „СВЕТИ ГЕОРГИ“    
КултураОт първи юни в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде подреден цветен килим във вид на добруджанска черга. За направата на килима са използвани 3500 цветя от пет вида, като общата дължина на чергата е 30 метра. В най – широката си част тя е с размер  2 метра, а в най – тясната 90 см. Цветята се осигуряват от Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ и ще наподобяват разстлана черга.

В изработката на добруджанската черга участваха ученици от Професионалната гимназия по аграрно стопанство и от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“.  Композицията се състои от 30 пана от поцинкована мрежа, в която ще бъдат поставени контейнерите с цветята. Чергата ще бъде разположена в продължение на 10 дни в парка в началото на езерото, като мястото не е избрано случайно - там пешеходната настилка също наподобява добруджанска черга. С част от летните цветя в чергата, ще бъдат наградени спечелилите конкурса "Добри примери има" след "сгъването" на чергата.
С цветната композиция Добрич ще привлича туристи по примера на Брюксел и други европейски градове, съобщи заместник-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов. На заседание на Консултативния съвет по туризъм е предложено ежегодно да се изработва такава цветна композиция. Взето е решение тази година в Добрич да бъде изработена от цветя типичната добруджанска черга.
За дизайнерското решение озеленителите са се консултирали с Регионалния исторически музей. Според тях, характерните особености на добруджанската черга са преливане на близки цветове – от жълто – през оранжево към червено и кафяво. Също и различни нюанси на зеленото, обясни ландшафтният архитект Ивелина Радилова – главен експерт „Озеленяване“ в Община Добрич.
„Разбира се, ние не разполагаме с цялата палитра от цветове. Ограничени сме в рамките на багрите, които сезонните летни цветя имат, но, въпреки това, се опитахме да постигнем този ефект. В композицията ще участват около 3500 цветя от пет сорта от три вида – тагетес, калеус и цинерария. Тревата, на чиито фон ще бъде разположена цветната фигура, също влиза като цвят в композицията, като един от зелените цветове.
Чергата ще е „простряна“ в градския парк, до входа на ресторант „Лебед“. Там в самата настилка има подредена черга. Цветната композиция ще е в зелената площ вляво от тази алея, посочи арх. Коларов.
Целият проект ще струва 3 500 лева. Цветята не са закупени извънредно, а са част от тези, които общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ произвежда за нуждите на зацветяването на града. След като бъде закрита фигурата, голяма част от растенията ще се използват за зелените площи в града. 
След закриването на тази атракция, ще бъдат връчени и наградите на трите градинки в междублокови пространства, които бяха отличени на организирания от Общината конкурс. Част от цветята в чергата ще бъдат използвани за награди.   НДТ



 


Сходни връзки

ЦВЕТНА ДОБРУДЖАНСКА ЧЕРГА ЩЕ УКРАСИ ГРАДСКИ ПАРК „СВЕТИ ГЕОРГИ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди