изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:55 EEST
УХАНИЕ НА КАЗАНЛЪШКА СЕ РАЗНEСE В ПАРКА    
КултураВ Добрич гостува единственият по рода си в света Музей на розата в град Казанлък. Изложбата „С ухание на казанлъшка роза“ бе открита в рамките на Европейската инициатива „Нощ на музеите”. Изложбата е посветена на Пътят на българското розово масло. Експонатите очакват посетителите в сградата на музея в градския парк „Свети Георги”.


Посетителите могат да се докоснат до ароматното традиционно за Казанлък и Розовата долина производство на българското розово масло. Как става розоваренето, в какви съдове се съхранява скъпоценната етерична течност, извлечена от роза дамасцена, са само част от експонатите, разказват специалистите от културната институция.
Освен тях, могат да се видят различни снимки и документи, търговски тефтери, а също и част от химическата лаборатория на Христо Яръмов - термометри, аерометри, спиртна лампа, мерки и теглилки.
Изложен е и т.нар. гюлапски казан - примитивна инсталация за производство на розова вода и розово масло със съответните принадлежности. НДТ

 


Сходни връзки

УХАНИЕ НА КАЗАНЛЪШКА СЕ РАЗНEСE В ПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди