изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:42 EEST
ОЧАКВА СЕ РЪСТ ОТ 11 НА СТО НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТУРИСТИ    
ТуризъмКултурният туризъм в градска историческа среда и новият феномен тази година, съобщи пред журналисти в Добрич Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Той участва в първия форум „Добрич в бъдеще време“.

По думите му, тази година се очаква ръст от 11 % на туристите у нас. Ако миналата година чуждестранните посетители в България са били 10,5 милиона, сега се очаква се очакват над 11,6 млн.
„Туристическият сезон тази година започна още от Великден, когато пристигнаха първите туристи от Германия и Австрия. Сега в най-големите курорти – Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, има туристи от Германия, Великобритания, Румъния и други страни“, посочи Драганов.
Според него, селският, кулинарен, естремен, винен и всички други видове туризъм ще достигнат дял от 50%, като продуктът,който е свързан с летен морски и рекреативен туризъм ще намали своя дял. Преди 10 години той е бил 75%, миналата година беше 60 %, а тази година вече става 50%. „Нискотарифните авиокомпании, които летят до България, доведоха до това, че ние от началото на годината имаме среден ръст от 23 % на международните пристигания“, посочи той. Това дава възможност туризмът у нас да е четири сезона, а от друга страна - продуктът „културен туризъм“ да доминира в голяма част от посещенията особено, когато са извън сезона.
Проблем остава липсата на кадри. Според Драганов, страната ни е с ниска конкурентноспособност в заплащането на труда. Средната заплата в европейските страни е 1400 евро, а у нас е 320 евро. 
Работодателите, които са инвестирали в нискотарифен туристически продукт, хотели, които са сезонни те най-много страдат от гледна точка на липса на работна ръка и търсят като алтернатива наемане на работници от Украйна, Молдова, Беларус. Има интерес и към страни като Индия, Бангладеш и др., от които могат да се пазаруват работници. Проблемът обаче не е да се намерят работници отнякъде, а в заплатите. Към решаването на въпроса със заплащането трябва да се пристъпи чрез чартърни полети, извън сезон, за да може да се използва легловата база много по-добре, чрез ваучери за здравна превенция, посочи Румен Драганов.
Той съобщи, че се подготвя трансформация на Закона за туризма в неговото фрагментиране в няколко закона т.е. отделяне на закона за хотелиерството и ресторантьорството, закона за туроператорската и туристическата дейност и закон за инвестициите в туризма, както и закон, свързан с управлението на туристическите атракции, публична собственост. „Защото, това, което наблюдаваме до момента е, че нито един от министрите не се припознава като техен собственик и поради тази причина те се управляват много зле. Искаме в Закона за туризма да бъдат делегирани правомощия та министъра на туризма като собственик на туристическите атракции, публична собственост, и да знаем колко туристи посещават тази наша собственост, какви са приходите и как чрез нея подобряваме местната икономика и създаваме нови работни места“, каза още Драганов. НДТ
 


Сходни връзки

ОЧАКВА СЕ РЪСТ ОТ 11 НА СТО НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТУРИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди