изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:47 EEST
ПРОКУРАТУРАТА НИЩИ КОНЦЕСИОНЕРА НА МИНА „ОБРОЧИЩЕ”    
Ред и сигурностОкръжната прокуратура в Добрич извършва проверка във връзка с поредната стачка, обявена от миньорите в рудник „Оброчище” заради неизплатени заплати. Проверяват се количествата манганова руда, които концесионерът „Евроманган” АД е изнесъл от пристанище Варна през последните 10 години, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Целта е да се установи дали има несъответствие между декларираните пред държавата добити количества руда и експортираните.

Има се предвид, че „Евроманган” е единственият производител на манганова руда не само у нас, но и на Балканите, посочи Николов.
Ако се установи, че изнесените количества манган, превишават декларирания добив, това би означавало укриване на доходи и ще бъде потърсена наказателна отговорност.
Окръжният прокурор е категоричен, че такава проверка досега не е била извършвана.
Той съобщи, че продължава и другата проверка, разпоредена преди време. Тя трябва да установи дали представители на държавата са проверявали изпълнението на концесионния договор по всички клаузи, залегнали в него, а не само по плащането на концесионната такса. По данни на дългогодишни миньори, никой от министерствата не е извършвал проверка на място. Проверката цели да покаже дали са извършвани такива констатации, какви протоколи са съставяни и дали те не са фалшиви.
Директорът на Инспекцията по труда в Добрич Ангел Петков съобщи, че и през почивните дни инспектори ще дежурят в рудника и ще се следи за осигуряването на здравословни и безопасни условия за миньорите, които стачкуват на 300 метра под земята. Осигурен е достъп до тях, за да им бъдат доставяни вода и храна, както и лекарства за тези, които имат хипертонични проблеми. 17 са протестиращите работници, които от четвъртък сутринта са под земята. Назначен е и началник смяна, който да осигурява безопасността.
Според ръководството на „Евроманган” изплащането на заплатите за април не може да стане преди 8 юни, както настояват миньорите. Затова не остават под земята. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА НИЩИ КОНЦЕСИОНЕРА НА МИНА „ОБРОЧИЩЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди