изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:14 EEST
Добрич: Миньорите от „Оброчище“ прекратиха протеста си, след като концесията на рудника бе временно прекратена (ОБЗОР)    
Новини Добрич. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова временно прекрати концесията на мина „Оброчище“ заради неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета.През месец октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера – „Евроманган“ АД за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30 май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв. Концесията ще бъде прекратена до изпълнение на ангажиментите на концесионера, който има 14-дневен срок за това.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават. Министърът обясни, че временното спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера. По думите и не трябва да се счита също, че срокът на концесията трябва да бъде задължително увеличен заради периода, в който ще бъде спрян договорът с концесионера. Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.
В резултат на действията на министъра на енергетиката работниците в мината прекратиха протеста си и напуснаха рудника. Близо два месеца след последната стачка, четири дни 17 работници отказваха да излязат от галериите на 300 метра под земята заради поредното забавяне на техните заплати и ваучери за храна. На 23 април т.г. работниците в мината подписаха колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс. Въпреки това миньорите отново алармираха, че нито една от точките в пописания договор не се спазва и настояха за спешна намеса на правителството и прекратяване на концесията с Уелингс, както и за оставката на Тереза Данкова - мениджър маркетинг и администрация, упълномощена от концесионера да представлява „Евроманган“ ЕАД.
Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков посети мината, за да връчи известие за спирането на концесионния договор на „Евроманган“ ЕАД. Той увери миньорите, че работата по укрепване на галериите ще продължи, така че мината да не изпада в нефункционалност. Омбудсманът на Р България Мая Манолова за трети пореден път тази сутрин се срещна с работниците от мината. Манолова заяви, че този път държавата чрез нейните институции най-накрая се е намесила в казуса „Оброчище“, за да защити работниците от експлоатацията и лошото отношение, на което са подложени.
По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Окръжна прокуратура-Добрич започна спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“. Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера „Евроманган“ АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер, с оглед данни за извършено данъчно престъпление.
Проверява се спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите. До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на „Евроманган“ АД по силата на договора за концесия.
Проверката продължава.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Добрич: Миньорите от „Оброчище“ прекратиха протеста си, след като концесията на рудника бе временно прекратена (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди