изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:06 EET
ЗАПОЧНАХА РАЗКОПКИТЕ НА КРЕПОСТТА ПАЛМАТИС КРАЙ ТЕРВЕЛ    
НовиниЗапочнаха археологическите разкопки на ранновизантийската крепост Палматис край тервелското село Оногур, съобщи изпълняващият длъжността директор на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.
Ръководители на археологическия екип са проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет и Боян Тотев от РИМ – Добрич.

Част от финансирането – около 13 000 лева, са от държавния бюджет, като основната част е от Община Тервел – около 30 000 лева.
Предвижда се това лято археолозите да проучват западната част на откритата миналата година базилика от 5-и век.
Припомняме, че в основната част на храма бе открит неповторим за България синтрон – мястото, където е бил тронът на епископа и където са се провеждали епископски заседания и събори. Той е със запазени три стъпала, а общата му височина е била 3 метра. Такова съоръжение досега не е било откривано в българските земи, а вероятно и в Балканския ареал, коментира тогава проф. Казимир Попконстантинов. Близо до синтрона е разкрит постамент и запазени части от мраморна олтарна маса. Над масата е имало богато орнаментиран балдахин.
Крепостта Палматис се е простирала на над 200 декара край сегашното село Оногур. Древният град е бил разрушаван и опожаряван няколко пъти от нашественици през 6 и 7 век. Базиликата е строена по времето на император Юстиниан Велики /527-565 г./ НДТ


 


Сходни връзки

ЗАПОЧНАХА РАЗКОПКИТЕ НА КРЕПОСТТА ПАЛМАТИС КРАЙ ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди