изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:35 EEST
9 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АРХИВИТЕ: ОТЛИЧАВАТ САБИНА ДУКОВА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВЕН АРХИВ-ДОБРИЧ    
Новини Днес е Международният ден на архивите. На свое Годишно общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г., членовете на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж и главната му цел е да насърчава международната солидарност между своите членове, както и да насочва вниманието на световната общественост върху значението на архивното наследство. То е неоспоримо доказателство за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството.

Мисията на архивите е да опазват паметта на нациите и отделните общества и да спомагат за формирането на тяхната идентичност. Съдържащите се доказателства в архивните документи за извършените човешки действия подкрепят и поддържат правата на индивидите, организациите и държавите. Архивите гарантират човешките права за достъп до официалната информация и знанието за собствената история. Те са част от културното наследство и източник на информация.
От 1960 г. Държавна агенция „Архиви" е член категория А на Международния съвет на архивите при ЮНЕСКО и участва в неговата дейност и организираните от него международни форуми.
Една от инициативите по повод празника, който Държавна агенция „Архиви” прие за 2017 г., е обявяването на  номинации за „Читател на годината” и „Приятел на архивите” за 2016 г. Грамоти ще бъдат връчени от Държавен архив–Добрич, в две категории. В първата „Читател на годината за 2016 г.” ще бъде отличена Владка Савова от Добрич - с 98 посещения и 181 използвани архивни единици. В категорията „Приятел на архивите за 2016 г.” грамота ще бъде връчена на Сабина Дукова - управител на в-к "Нова добруджанска трибуна" и сайта ndtnews.hopto.org. - предоставяща ни трибуна за популяризиране дейността на архива и съхраненото документално богатство, чрез статии и информационни съобщения.
Екипът на Държавен архив – Добрич, отправя поздрав и дълбока благодарност към всички приятели и дарители. Чрез институцията, която представляваме ние заедно с вас се опитваме да отговорим на високите изисквания на съвременните технологии, да съхраним, опазим, популяризираме и предадем в бъдеще вашите дарени снимки и документи – отражение на културно-историческата ни памет.
Честит празник, архивисти!

Деляна Фудулова - началник отдел „Държавен архив”-Добрич
 


Сходни връзки

9 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АРХИВИТЕ: ОТЛИЧАВАТ САБИНА ДУКОВА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВЕН АРХИВ-ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди