изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:16 EEST
ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ В ЛОВА НА ДИВИ СВИНЕ    
Лов и риболовИзобилието на храна и грижите от страна на ловците за дивите свине в нашите ловни стопанства не закъсняха да се отблагодарят с положителния резултат в лова на диви свине, съобщават от сдружение „ЛРД – Добрич“. През миналия сезона са били отстреляни 70 диви свине, но въпреки това, тази цифра е 79%  от плана за ползване - 89 бр., посочват от сдружението.

Оттам информират, че през изтеклия ловен сезон ползването на дивеч е както следва: дива свиня – 70 бр., при 63 за 2015 г., фазани – 396 при 442 за предходната година, свраки – 237, сиви врани – 160, посевни врани - 172 , пъдпъдъци – 5453, при 6955 през 2015 г., гургулици – 2376, чакали – 100, лисици – 140 и скитащи кучета – 252.
„Трябва да отбележим,че въпреки допълнителното стимулиране с ловни патрони от страна на сдружението дава своя резултат и се наблюдава  запазване нивото на  отстрела на хищници в сравнение с предходната година“, посочи председателят на сдружение „ЛРД – Добрич“ Илия Михайлов.
Почти целият отстрел е осъществен  само в една трета от всички дружини - Бенковски, Гешаново, Долина,  Дончево, Житница, Карапелит, Ловчанци, Лясково, Одринци, Славеево, Стожер, Хитово, Черна, т.е. само в 13 дружинки.
Една немалка част от ловците, ползващи се с правото да ловуват индивидуално на хищници, за цял сезон не са отчели нито един отстрелян хищник. Това налага дружинните ръководства много внимателно да подхождат при избирането им. Да дават право на  индивидуален лов на хищници само на достатъчно опитни ловци които разполагат със свободно време и освен това имат силно желание да се занимават с този вид лов. Още през ловен сезон 2014 год. Управителният съвет на сдружението разгледа този проблем на свое заседание и взе решение да не се издават разрешителни за индивидуален лов на хищници на такива ловци, които през предходния ловен сезон не са отчели нито един отстрелян хищник или скитащо куче.
       В тази връзка основните насоки за по-ефективно стопанисване на дивеча в бъдеще изисква подобряване на местообитанията на отделните видове дивеч, чрез обогатяване на хранителната база, създаване на укрития и зони за спокойствия на дивеча. Необходимо е също увеличаване на количествата дивеч за разселване и повече внимание в посока подобряване на условията за тяхното адаптиране, подпомагане на дивеча през неблагоприятните зимни месеци, както и ефективно регулиране на хищниците. НДТ


 


Сходни връзки

ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ В ЛОВА НА ДИВИ СВИНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди