изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:30 EEST
ДОЦ. ИЛИЕВ: НАДЯВАМЕ СЕ НА ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАУКАТА    
Земеделие  Надяваме се на положително отношение към науката и кадрите заети в науката, заяви пред журналисти днес директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р инж. Илия Илиев.

Той изрази надежда, че ще има реформа по отношение начина на образуване на заплатите на научните работници. Над 75 % от работещите в института 245 души, са на минимална работна заплата. Нейният размер обаче вече се доближава до заплатите на висококвалифицираните специалисти. Надявам се да бъде дадена възможност на ръководството да диференцира заплащането според приноса на конкретния човек, каза доц. Илиев.
Той съобщи, че през тази година са инвестирани над 200 000 лева за закупуване на нова техника и за ремонт на покриви.
Предвид тенденцията за намаляване на площите с българска селекция, тази година институтът ще подготви намалено количество семена, съобразено със заявките, които ще постъпят от земеделските производители и чуждестранните фирми, съобщи доц. Илиев. Той посочи, че почти 25 на сто от семената, които ДЗИ продава, заминават за Турция. „Там нашите сортове, които са характерни с екологична пластичност и високо технологични пекарни качества са оценявани през последните години много добре, докато у нас реализацията на наши сортове намалява. Това се дължи на факта, че у нас се гони добив, който носи по-високи приходи за земеделските производители. Ние няма да се оплакваме от това, а ще се съобразим и ще произведем толкова семена, които да отговарят на търсенето“, каза доц. Илиев. През миналата година институтът е разполагал с около 1100-1200 тона семена за зърнено-житни култури от предходната година, от които са продадени 350 тона. Тази година има около 400 тона семена от миналата година, които са преокачествени. Ще бъдат заготвени 500-600 тона, в зависимост от заявките.
По отношение на цените той се надява да могат да бъдат запазени цените от 850 лева за тон за семена от нова реколта и 650 лева за тон -  за преокачествени семена. Ръководството на института обмисля опция за отстъпка за клиентите, които предплатят 10-15 % от заявените количества. НДТ
 


Сходни връзки

ДОЦ. ИЛИЕВ: НАДЯВАМЕ СЕ НА ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАУКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди