изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:01 EEST
НОВИТЕ СИ СОРТОВЕ ПРЕДСТАВИ ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
ЗемеделиеУчени и партньори от страната и чужбина, с които има сключени договори за производство и реализация на семена от зърнено-житни култури, взеха участие в проведения в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Ден на отворени врати. Гости бяха зам.-председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Мая Игнатова, областният управител Красимир Кирилов, Деян Димитров – заместник-кмет на Генерал Тошево, директорите на областните дирекции „Земеделие“ Тодорка Макарова-Кирчева и на фонд „Земеделие“ Ивайло Йорданов, представители на фирми от Турция – бизнеспартньори на института.


Проф. Игнатова поздрави домакини и гости на събитието от името на председателя на Селскостопанска академия проф. Иван Пачев, като подчерта, че Добруджанският земеделски институт означава много знания, опит и традиции и той допринасяте за авторитета на академията сред обществеността.
„Добруджански земеделски институт е най-големият в структурата на Селскостопанска академия и аз вярвам, че въпреки предизвикателствата, пред които екипът е изправен, ще продължите да съхранявате и развивате традииците в българската наука и ще постигате още нови успехи в научно-изследователската, производствената и внедрителска дейности, в отговор на повишените критерии и очаквания на земеделския бранш у нас и в чужбина.     За област Добрич, а и за цяла България, Вашият принос е неоценим“, посочи в приветствието си областният управител Красимир Кирилов.
След официалното откриване на участниците бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт.
През тази година е признат нов сорт пшеница Никодим. Общо 14 сорта обикновена зимна пшеница ще бъдат предлагани за продажба тази година, както и два сорта тритикале и един сорт ечемик. Успоредно с това от догодина ще влязат в производство още три нови сорта, които таи година са за предбазови семена - Катаржина, Ками и Сладуна, съобщи проф. Иван Киряков - завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“. По-нова селекция, която за втора година ще бъде предлагана, е Калина и Киара. За следващата година се очаква да влязат сортовете тритикале Атила и Акорд. Сега институтът предлагаме Колорит.
Има завишен интерес към твърдата пшеница и в тази връзка ще се предлагат четири сорта – Мирела, Северина, Мелина и Мирабел. Ечемик Ахат също е наличен като базови семена, а от догодина и Тангра, който е съвсем нов сорт.
Институтът се старае за запази миналогодишните цени на пшеницата от 850 лева за тон за семена от нова реколта и 650 лева за тон за преокачествени семена, които също са с отлични качества. Обмисляме да предложим опция, който предплати 10-15 % от семената, да получи 5% отстъпка от цената, съобщи директорът доц. д-р инж. Илия Илиев. НДТ



 


Сходни връзки

НОВИТЕ СИ СОРТОВЕ ПРЕДСТАВИ ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди