изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:31 EEST
ДОБИВИТЕ ОТ ПШЕНИЦА В ДОБРУДЖА – НА НИВОТО ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА    
Земеделие Добивите от пшеница в област Добрич тази година няма да са по-лоши от миналогодишните, които бяха доста високи за последните десет години, коментира пред журналисти проф. Иван Киряков – завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт. Той очаква средните добиви да са 500-550 кг/дка.

„Годината е много добра за зърнено-житните култури, независимо, че есента бе малко по-влажна и някъде закъсняха със сеитбата, което доведе до по-късното поникване напролет. Водният запас в почвата е много добър. Хладната и продължителна пролет много добре се отразява на посевите. Почти няма болести“, коментира проф. Киряков.
По думите му, макар да има закъснение от 10-15 дни в развитието на пшеницата, се очаква жътвата да започне навреме. Възможно е отклонение от 5-6 дни.
Според дългогодишния селекционер на пшеница проф. Николай Ценов, който сега работи в частния бизнес, състоянието на посевите от зърнено-житните култури е чудесно. Пшеницата се развива много добре, благодарение на хубавата зима с доста снеговалежи, което създаде запас в почвата. „Благодарение на него, пшеница, рапица, царевица, слънчоглед ще имат гарантирани добиви, дори цяло лято да има оскъдни валежи“, заяви проф. Ценов.
По-различна е картината в Южна България, където при по-бедните почви, посевите са доста по-слаби. Очакваните добиви там са поне 400 кг/дка, докато за Добруджа прогнозата му е за 550-600 кг/дка. Очаква реколтата от пшеница са е около 5 млн. тона, дори и повече.
За цените влияние ще окаже по-малкото производство с 15 млн. тона  в основни производители, като Австралия, Канада и част от Аржентина. Затова той очаква цените на тазгодишното зърно да са по-високи в сравнение с миналата година. НДТ


 


Сходни връзки

ДОБИВИТЕ ОТ ПШЕНИЦА В ДОБРУДЖА – НА НИВОТО ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди