изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:52 EEST
ТУРСКА КОМПАНИЯ ОТЛИЧИ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ДВА БЪЛГАРСКИ СОРТА ПШЕНИЦА    
ЗемеделиеДва сорта българска пшеница на Добруджанския земедески институт в Генерал Тошево са признати в Турция, съобщи Кемал Юзтюрк от Добруджанска семепроизводителна  фирма и агроконсулт, която е със седалище в град Коня.


Тя от 2013 г. работи по внедряване на зимни и твърди пшеници, както и бобови култури на ДЗИ.
„Успехите ни са сериозни. Сортовете Мерилин и Лазарка, които през април тази година бяха утвърдени в националната листа в република Турция за десетгодишно възпроизводство“, съобщи Юзтюрк. Той обясни, че Коня е житницата на Турция, където се произвеждат по 12 млн. тона зърно годишно. Българските пшеници при поливни условия дават много високи добиви, посочи Юзтюрк. По официални данни сорт Лазарка е дал добив от 1292 кг/дка, а Мерилин – 1138 кг/дка. При полеви условия добивите са от 460 до 850 кг/дка. „Западните семена не могат да намерят реализация в Турция, защото не са хлебни пшеници, а в Турция се произвежда и се търси качествена пшеница“, коментира турският предприемач. Фирмата отглежда още пет сорта. Някои са в период на изпитание и се очаква да бъдат регистрирани.
Вчера по време на Деня на отворени врати в Добруджанския земеделски институт, той нагади научното звено и авторите на двата сорта. Проф. Иван Панайотов бе отличен за създаването на сорт Мерилин, а проф. Николай Ценов – за Лазарка. Отличие получиха също директорът на ДЗИ доц. д-р инж. Илия Илиев, както и Тодор Коняров.
Проф. Панайотов благодари за наградата и сподели, че е много изненадан, защото досега от българската държава или организация досега не е бил отличаван, а получава награда от съседна Турция. Проф. Николай Ценов благодари и на всички от института, с чиято помощ са създадени тези сортове. Днес и двамата вече не работят там.
Доц. Илиев изрази надежда, че партньорството ще продължи и в бъдеще. НДТ
 


Сходни връзки

ТУРСКА КОМПАНИЯ ОТЛИЧИ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ДВА БЪЛГАРСКИ СОРТА ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди