изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:08 EEST
ПОРОЙ ЗАЛЯ СЕЛА В ГЕНЕРАЛТОШЕВСКО, КМЕТЪТ ИСКА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА    
Новини Пороен дъжд се изля над няколко села в община Генерал Тошево в нощта срещу петък и предизвика големи щети. Наложи се огнеборци да спасяват закъсали хора, а три села бяха пред евакуация. На места в общината са отчетени повече от 120 л/ кв. м дъжд, съобщиха от администрацията. Това е основната причина за наводнените стопански дворове и компрометирана пътна инфраструктура, според комисия, която огледа рано сутринта в събота засегнатите райони.

Селата в западната част на общината, където теренът е хълмист и има няколко „невралгични” водосборни места, бяха откъснати от общинския център за няколко часа. Причина за това била вълна с височина 1,5 – 2 метра на входа на село Изворово, която заляла републикански път III 2903. Имахме готовност да евакуираме хора от ниските части на Изворово, Красен и Росен, те бяха предупредени от кметовете, каза за НДТ градоначалникът на Генерал Тошево Валентин Димитров. Вълната с височина над 1.5 метра е прииждала откъм Горняк и Огражден. По данни на кмета на общинския център пътят до Изворово е бил блокиран до полунощ. Във водния капан попаднал автомобил с двама пътници, единият от които трудно подвижен. Те са спасени благодарение на адекватната намеса на „Пожарна безопасност и защита на неселението” и настанени в общежитие в Генерал Тошево, тъй като нямало как да стигнат до домовете си. Издърпан е и друг аварирал автомобил.
След спиране на валежите, в късните часове в петък, е изпратена техника, която е разчистила пътя и вижението е възстановено. Огледът по населени места е констатирал, че най-тежко е положението в сло Росен. Там има 5 къщи с наводнени стопански постройки и път, който е отнесен и достъпът до къщите с лек автомобил е невъзможен. Изпратена е специализирана техника, за да разчисти засегнатите отсечки. В съседното село Красен положението след пороя е нормално, за което съществена роля има превантивното почистване на дерето на река Красенска през 2016 година. Състоянието на язовир Дрян също е нормално, но е под постоянното наблюдение на концесионера и хидроинженера – оператор на язовирната стена. Главният път в Изворово вече е почистен от наноси, но част от вътрешната улична мрежа е силно компрометирана. Силно засегнати са и селата Преселенци, Писарово и Горица. В Преселенци за втори път в рамките на седмица вълна залива дворовете и стопанските постройки в ниската част на селото. В Горица е наводнена част от кметството и една къща, а в Писарово вълна е нарушила целостта на асфалтовото покритие на една от улиците.
Предвид обстоятелствата и значителните материални щети, със заповед на кмета Валентин Димитров е сформирана комисия, която ще отправи искане за финансова помощ към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. До получаването на отговор от комисията Община Генерал Тошево ще предприеме мерки по най-неотложните аварийно възстановителни работи. НДТ


 


Сходни връзки

ПОРОЙ ЗАЛЯ СЕЛА В ГЕНЕРАЛТОШЕВСКО, КМЕТЪТ ИСКА ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди