изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:04 EET
ПЛАТИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МИНЬОРИТЕ ОТ „ОБРОЧИЩЕ“    
ИкономикаМиньорите от рудник “Оброчище” са получили в петък заплатите и ваучерите за храна за април, съобщи синдикалният им лидер Ивайло Тодоров. Заради тяхното забавяне преди десет дни миньорите обявиха стачка и 17 останаха в продължение на четири денонощия на 350 метра под земята.

Обяснението на ръководството на фирмата – концесионер „Евроманган“, бе, че забавянето е заради закъсняла експедиция на манганова руда за Китай.
От дружеството информираха, че дължимото концесионно възнаграждение на държавата от 205 хиляди лева ще бъде платено следващата седмица.
Заради неплатената концесионна такса на 5 юни Министерството на енергетиката временно спря  действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище "Оброчище – Северозападен участък". Даден бе 14-дневен срок за изплащане за задължението. Според заповедта на министъра на енергетиката, мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.
Ивайло Тодоров обясни, че след прекратяването на стачката миньорите влизат в мината и работят, но не се добива руда, докато не се възстанови действието на концесията. Той каза, че миньорите са недоволни от начина на начисяване на премиите от 15 % не върху брутното възнаграждение, както е договорено в Колективния трудов договор, а върху основното. Даден е срок на ръководството от 7 дни за коригирането му.
По отношение на проверките, които се извършват от прокуратурата, МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП във връзка с дейността и изпълнението на концесионния договор, от „Евроманган” се въздържат от коментар. НДТ
 


Сходни връзки

ПЛАТИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МИНЬОРИТЕ ОТ „ОБРОЧИЩЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди