изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:56 EEST
В КРАНЕВО ЦАЦАТА БЕ КРАЛИЦАТА НА РИБИТЕ С ТРИДНЕВЕН КУПОН    
Култура В курортното селище очакваха 40 хиляди фенове на дребната рибка, които да изядат поне осем тона цаца. В продължение на три дни Кранево бе столица на цацата. Фестивалът започна в петък, но официалното му откриване бе в събота от председателя на Общинския съвет в Балчик Илиян Станоев и кмета на курортното селище Румен Николов.

„Това е начинът Кранево да върви напред - с общи усилия на общинска администрация, кметството, бизнеса. Това е начинът да удължим сезона. А, направим ли го, всички ще бъдем много по-добре”, каза Илиян Станоев. И добави, че идеята на фестивала е да се удължи туристическият сезон, като се организират събития в „крилата” му, тъй като туризмът осигурява основния доход на семействата в региона.

„Вторият фестивал вече е факт. Щастлив съм и съм горд. Краневци заслужават огромно благодаря за това, което правят за селото”, каза Николов. Той призова посетителите да опитат рибите на всички шатри, но покани първо да опитат от Кметската рибена чорба, в която неговият основен принос е бил пълненето с вода на четирите казана от по 100 литра. Кметът пожела усмивките да не слизат от лицата на всички в Кранево.
Той сподели тайната на рецептата за Кметската рибена чорба – старателно почистена риба от поне девет вида. Важни са и многото видове, които дават богатия вкус на чорбата, сподели кметът. За 400-те литра чорба днес са използвани близо 200 кг риба, от които 60 кг цаца. Има също попчета, заргана, паламуд, лефер и др., а за международно звучене имаше и норвежка сьомга, която придаваше плътност на чорбата. Рибата е прясно уловена от приятели на кмета. Няколко краневки в продължение на 3-4 дни по няколко часа старателно са я почистили, увери кметът. В чорбата има още лук, картофи, моркови, лимон, дивесил /лющян/. Тази година чорбата е приготвена със зехтин, а не с олио, довери още кметът. Рибата бе разпределена в четири казана. Готвенето й е започнало от 4 часа сутринта, за да приключи към 10,30 ч. Приготвените общо 400 литра чорба осигуриха 1600 порции. За тях повече от час стотици чакаха търпеливо на опашка.
Заради феста главната улица на Кранево бе затворена за автомобили и е превърната в ресторант под открито небе. Там наредени едно до друго капанчета предлагаха пържена риба, миди, раци, картофки и бира. Цената на порция цаца навсякъде бе една и съща – 3 лева, на рибената чорба – 3 лена, на сафрида и попчетата – 7 лв, 5 броя раци се предлагат за 5 лева, 400 гр миди натюр са 6 лева, калмарите – 8 лева.  Ухание на пържена цаца се носеше още от входа на селото.
Разпънати бяха 30 чадъра и 12 шатри. Риба предлагаха и няколко магазина. Всички търговци по време на фестивала имаха единни цени. „Залага се на оборот, а не на високи цени”, каза кметът. И увери, че той и организаторите стриктно следят да се спазват обявените цени.
Прогнозата на кмета е около 40 000 да са посетителите на феста тази година. Миналата година са изядени 6 тона цаца. Очакванията са тази година да станат 8 тона, а догодина – 10 тона. Бирата обаче е несметна, лее се като река, обясни Николов.
Сред посетителите на феста бяха народният представител Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров.
Програмата на фестивала включваше продължи с много атрактивни състезания – за най-сръчно чистене на цаца, надпиване с бира, надяждане с цаца, надбягване с високи токчета, Бирена миля и други. За победителите имаше много награди.  В събота вечерта на фестивалната сцена се качиха Трамвай №5, а по-късно започва концертът на култовата група Иръпшън и неповторимата Прешъс Уилсън (Precious Wilson). В неделния ден концертната програма залагаше на фолклора. Вечерта на сцената излезе Илия Луков, който ще представи Най-дългото хоро на Кранево. НДТ


 


Сходни връзки

В КРАНЕВО ЦАЦАТА БЕ КРАЛИЦАТА НА РИБИТЕ С ТРИДНЕВЕН КУПОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди