изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:15 EEST
РЕГИСТРИРАНИ В ОБЩИНАТА СА 343 КУЧЕТА    
Новини343 са регистрираните домашни любимци в дирекция „Местни данъци и такси“ до настоящия момент, съобщиха от Община Добрич. Собствениците заплащат такса от 20 лева за притежание на куча за цялата година. Две са породите, за които таксата е по-висока и възлиза на 100 лева. Това са породите питбул и бултериер.

Събраната сума от таксите за притежание на куче за календарната 2017 година е 2280 лева, като срокът за заплащане е до 31 март. Съгласно Закона за ветеринарномедицинска  дейност от такса са освободени кучетата на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, от Българския червен кръст, както и кастрираните кучета, а също и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.
Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.
От юли 2010 г. на територията на Община Добрич работи Общински приют за безстопанствени животни /ОПБЖ/ с цел изпълнение на общинската програма за овладяване и контрол на популацията на бездомни кучета  и  в изпълнение изискванията на  Закона за защита на животните /ЗЗЖ/. Извършват се безплатни кастрации, обезпаразитяване, ваксинация и маркиране на безстопанствени кучета, след което същите се връщат по местообитание. Трайно се настаняват животни за отглеждане в случаите на проявена агресия, изоставени домашни любимци, възрастни животни и изоставени малки кученца. Приютът разполага с места за настаняване на 104 броя животни, настанени във вътрешни помещения с дворчета за разходка. Създадени са подходящи условия за отглеждането им и оказване на необходимата ветеринарномедицинска помощ. ОПБЖ разполага с оборудвано и обозначено транспортно средство за залавяне на животните. Залавят се  с помощта на упойващи вещества и при спазване на изискванията за хуманно отношение, без опасност за тяхното здравословно състояние.
Гражданите могат да си вземат домашен любимец от приюта безплатно, като кучето бъде с поставен микрочип.
От Община Добрич информираха, че предстои актуализация на Наредба за отглеждане на кучета, овладяване популацията на безстопанствени животни на територията на Община град Добрич и организация на работата и условия на отглеждане на кучета в Общински приют за безстопанствени животни съгласно Закона за ветеринарномедицинска дейност. НДТ


 


Сходни връзки

РЕГИСТРИРАНИ В ОБЩИНАТА СА 343 КУЧЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди