изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-30 @ 22:19 EEST
ПРОВЕРИХА ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА РЕКА БАТОВСКА ОТ МИНА ОБРОЧИЩЕ    
ЕкологияБасейнова дирекция извърши проверка за замърсяване на река Батовска от мина Оброчище, съобщиха от там.
Взета е проба от реката на около 40 м от точката на заустване на рудничните води. От изследваните показатели на място са отчетени pH, разтворен кислород, наситеност на кислород и електропроводимост. Съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води, резултатите отговарят на нормите за добро състояние на реката.

В едноседмичен срок се очакват резултатите по всички заложени показатели, сред които и стойностите на манган във водната проба. Рудник „Евроманган“ АД има издадено разрешително за заустване на отпадъчни води в р. Батова, в изпълнение на което, четири пъти годишно дружеството извършва собствен мониторинг на заустваните в реката води. Наличните данни в предоставените на Басейнова дирекция протоколи от изпитване на отпадъчните води, не показват превишение на индивидуалните емисионни ограничения по разрешителното на „Евроманган“ АД.
На река Батова има пункт за мониторинг на водите, включен в Националната мониторингова мрежа на повърхностните води. Той се намира на устието на реката, при вливането й в Черно море. Отчетените резултати по физико-химични и биологични показатели сочат добро екологично състояние на водното тяло - река Батова, посочват още от Басейнова дирекция.
Проверката бе извършена във връзка с изнесената от прокуратурата информация, че при извършената на място на 05.06.2017 г. проверка лично от окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов е констатирано, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в р. Батовска на няколко километра от устието й, което се намира в южния край на курорта Албена, информират още от Басейнова дирекция. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОВЕРИХА ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА РЕКА БАТОВСКА ОТ МИНА ОБРОЧИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди