изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:07 EEST
Парламентът отхвърли на първо четене предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система    
ПарламентСофия. С 98 гласа „за”, 121 – „против” и 1 – „въздържал се”, парламентът отхвърли на първо четене внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, предвиждащи промяна в избирателната система на страната ни, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Със законопроекта вносителите целят промяна на изборните правила при избори за народни представители и преминаването от пропорционална към мажоритарна система, в резултат на проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум.

Предложението за промени е аргументирано в мотивите на законопроекта с личностните качества на кандидата и по-тясната връзка с неговите избиратели. От ГЕРБ предвиждат въвеждането на мажоритарната изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. Във всеки едномандатен изборен район е предвидено образуването на районни избирателни комисии, които да се състоят от 13 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар предложени от парламентарно представените партии и коалиции.
Кандидатите за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район, като кандидатите няма да могат да бъдат включвани в кандидатска листа на друга партия, коалиция или инициативен комитет.
Предвижда се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента на републиката въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт.
Със законопроекта се предлага в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българските граждани, живеещи извън Република България, да могат да подават заявления за активна регистрация за гласуване извън страната чрез интернет страницата на Централната избирателна комисия, като условията и реда за извършване на активната регистрация да бъдат определяни от Централната избирателна комисия.
Предвижда се намаляване на годишния размер на държавната субсидия за партиите и коалициите на 1 лев за един действителен глас.
В отрицателен вот Таско Ерменков от „БСП за България” посочи, че ГЕРБ са внесли законопроекта, но тайно са се надявали той да не мине. http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Парламентът отхвърли на първо четене предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди