изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:30 EEST
ЕВРОПА ОЦЕНИ ВИСОКО РАБОТАТА НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИЙСКА АКАДЕМИЯ В АЛБЕНА    
Спорт Над 90 студенти, ученици, преподаватели и общественици се включиха в програмата на ХХХV сесия на НОА в Албена. Всички те участваха активно в  лекционната програма, в работните заседания по секции, както и в многото други спортни и културни събития, организирани по тазгодишната тема „Разпространение на олимпийските ценности – предизвикателството на нашето време".

„За мен е голямо удоволствие да съм тук. През последните дни имах възможността да видя какво правите вие в България и да науча много и аз се убедих, че тук имате много добра система, добре разработена и добре функционираща, осигуряваща отговорни ръководители, треньори и състезатели . През последните дни ние обсъждахме много от проблемите, пред които е изправен спортът днес – допинг, уреждане на мачове, корупция и най- добрият начин да осигурим опазването на олимпийските ценности и олимпийското движение въпреки тези проблеми е именно чрез образование и това е, което България прави много добре" обърна се към участниците в Академията Нилс Холмгард от Комисията за олимпийска солидарност към Международния олимпийски комитет.

Г-н Холмгард изрази добрите си впечатления по време на втория ден от програмата на Националната олимпийска академия в Албена. Освен него, наблюдаващи работата на участниците в Академията бяха и членовете на европейските олимпийски академии от Албания, Финландия, Унгария, Турция и Хърватска, които бяха част от участници в приключилата по-рано  III Конференция на националните олимпийски академии на Европа.
Акцент в съботния ден бе лекцията на ръководителя на БНТ HD и дългогодишен поддръжник на дейността на НОА  Боряна Тончева. Тя говори за хуманните измерения на спорта и ролята на журналистика, а случаят, който засегна, касаеше отразяването на случая с бившата гимнастичка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Стоянова, като пример за погазване на всякакви етични и морални ценности от страна на медиите в името на високия рейтинг. Темата очаквано предизвика голям интерес сред слушателите и породи множество въпроси . Програмата продължи с дискусии за развитието за обединението на Олимпийските програми и специалисти по физическо възпитание в рамките на НОА и промените в олимпийското движение и спорта, и развитието на олимпийското образование, проблемите и перспективите, които стоят пред него. Сформираните олимпийски групи, както всяка година бяха много активни и отделиха време за спортни игри и състезания.
Преди представянето на докладите на работните групи и официалното закриване на XXXV Сесия за млади участници и V Сесия за преподавателите и обществени деятели, проф. Лозан Митев изнесе последната лекция в програмата на Олимпийската академия. Проф. Митев насочи своята лекция именно към изясняването на ценностите на спорта и необходимостта от изграждането на  идеала на благородния човек и специалист в спорта, който винаги да търси истината и със своята всеотдайност и професионализъм всекидневно да работи за собственото си усъвършенстване и възпитание на младото поколение.
За пети пореден път в сесията се включват включват преподаватели и обществени деятели, като целта на тяхното участие е да се подобри сътрудничеството в образователната, спортната и културната дейност, чрез разработването на програми за олимпийско възпитание и образование в системата на висшите и средни училища.
Националната олимпийска академия(НОА) е образователна институция създадена от БОК и НСА „Васил Левски" за разпространение и утвърждаване на хуманните ценности чрез спорта в обществото. Членовете и сътрудниците на НОА работят безкористно на доброволен принцип чрез създаване на граждански олимпийски обединения – клубове и дружества в университети, училища и населени места.
Годишните сесии на НОА имат за цел да запознаят младежта с основните идеи на олимпизма, с актуални въпроси в развитието на олимпийското движение и спорта, както и да подпомогнат създаването на олимпийски структури в страната. Чрез общуването между млади представителите от различни краища на България и света, НОА се стреми да насърчава сътрудничеството и приятелството между участниците за развитие на идеи и общи бъдещи инициативи.  НДТ



 


Сходни връзки

ЕВРОПА ОЦЕНИ ВИСОКО РАБОТАТА НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИЙСКА АКАДЕМИЯ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди