изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:35 EET
МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ДОСТЪПЪТ НА АВТОМОБИЛИ ДО ПЛАЖ БОЛАТА    
Туризъм Министерството на туризма е дало 10-дневен срок на кмета на Община Каварна и на областния управител на Добрич да отговорят как да бъде ограничен достъпът на автомобили, предвид специфичния статут на плаж Болата, който се намира в резерват. Това съобщи от парламентарната трибуна в петък министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя отговаря на питане, поставено от народните представители от БСП Красимир Янков и Даниел Йорданов за това какви мерки предприема Министерството на туризма за осигуряване на достъп за ползване на плажа Болата.

„И към момента няма проблем, тези, които искат да плажуват, да го правят на плаж Болата, тъй като достъпът не е ограничен. И пешеходният, и , за съжаление, автомобилният“, Морски плаж Болата не е предоставен на концесия или отдаден под наем. Със заповед на министъра на туризма от 31 март 2017 г. е включен в списъка на неохраняемите морски плажове за летен сезон 2017 г. Областният управител може да предложи схема за обезпечаване на водно-спасителна дейност през летния сезон, а кметът на Община Каварна - да осъществява почистването му.
Към момента пешеходният достъп към морски плаж Болата се осъществява чрез преминаване през резерват Болата, а пясъчната ивица и заливът са част от защитена зона комплекс „Калиакра“ по Натура 2000. Условията и редът за преминаване през резервата се регулират от Закона за защитените територии. В тази връзка е необходимо Общината да предприеме специални мерки, за да бъде ограничен достъпът на автомобили до защитените зони, тъй като обектите за транспортна връзка, за пешеходно и велосипедно движение се определят с Подробен устройствен план за съответната територия за общината, посочи Николина Ангелкова.
Тя припомни, че на 1 юни, съвместно с министъра на околната среда и водите Нено Димов, осъществиха проверка на място, заедно с регионалните екипи на МОСВ. По време на инспекцията не са открити нарушения на територията на пясъчната ивица, но достъпът на автомобили до плажа не е допустим, заяви Ангелкова. Тя увери, че двете министерства ще осъществяват контрол през целия туристически сезон дали всички законови изисквания се спазват, включително и за местата за паркинг  и достъпа на рибарите. НДТ
 


Сходни връзки

МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ДОСТЪПЪТ НА АВТОМОБИЛИ ДО ПЛАЖ БОЛАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди