изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-02-18 @ 12:31 EET
НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА НА ПЪТЯ ДОБРИЧ – ВАРНА    
Икономика Започна рехабилитацията и реконструкцията на пътя Добрич-Варна. Основният ремонт на второкласния път, който е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна, се финансира по ОП "Региони в растеж".  В събота в село Стожер бе направена символичната първа копка на участъка от 15,5 км от второкласния път. Стартирането на другия участък – в посока Генерал Тошево – Кардам, предстои в следващите седмици.

На тържествената церемония присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, депутати, избрани от област Добрич - Пламен Манушев, Живко Мартинов, Йордан Йорданов и Йордан Апостолов, избран от Бургас, кметовете на общините Добрич Йордан Йорданов и Добричка – инж. Тошко Петков, председателят на ОбС Добричка Донко Марев, кметът на Стожер, както и изпълнителният директор на "Хидростой" Николай Пешов.

След водосвета, отслужен от свещеник от Стожер, областният управител Красимир Кирилов приветства присъстващите и сподели, че очаква скоро да приключи процедурата по избор на фирма за надзор за втория лот от проекта, което ще позволи стартиране на строително-ремонтните дейности.
"Модернизираната инфраструктура е ключов фактор за повишаване на инвеститорския интерес и развитие на икономическия потенциал на региона. Изпълнението на обекта ще повиши и вътрешно-регионалните връзки. Това е изключително важна пътна артерия и е най-натоварена на територията на област Добрич. По път II-29 минава както лек и лекотоварен трафик, така и тежкотоварният трафик в посока от и към Румъния и Русия и вътрешността на страната"- каза Областният управител. Той пожела успешна и ползотворна работа на изпълнителите.

„Длъжници сме на Северна България и в този мандат ще работим за подобряване на пътищата в региона, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че с въвеждането на тол системата ще се осигури с три-четири пъти по-голям финансов ресурс, който ще бъде вложен в пътната мрежа.

Министър Николай Нанков заяви, че тези 15,6 километра от второкласния път са в изключително тежко състояние. А, това е най-бързата връзка на румънските туристи за Северното Черноморие, по този път минава както лекотоварен, така и тежкотоварен трафик.
Инвестицията е 9 млн. лв. с ДДС и трябва да бъде изпълнена в срок от 10 месеца. Четири кръстовища са включени в проекта и също ще бъдат рехабилитирани. Той изрази увереност, че изпълнителят ще изпълни качествено и в срок дейностите и в началото на 2018 г. ще е налице нов и рехабилитиран пътен участък от републиканската мрежа.
„В област Добрич сме поели ангажименти, които ще изпълним. И по линия на текущия ремонт, и на превантивните ремонти, включително и околовръстния път на Добрич, както и пътят Добрич-Албена. Каквото зависи от нас и като възможности, и като финансов ресурс, ние го заделяме. През този мандат ще го правим основно в Северната България, която през последните години значително изостана, в сравнение с южната част на страната. Този мандат, ще е мандатът на Северна България”, каза още министър Нанков.

В лот 4 от пътя Варна - Добрич ще се ремонтират два участъка, които са на територията на областите Варна и Добрич. Първият започва на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при разклона за с. Крумово, а вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер. Очаква се предвидените ремонтни дейности да приключат до края на април 2018 г.
Пътят не е обновяван повече от 10 години и с рехабилитацията на участъците ще се повиши безопасността на движение, ще се подобри връзката между населените места в региона, ще се увеличат възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. По-добрата инфраструктура е и предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места. С основния ремонт на път II-29 Варна - Добрич ще бъде осигурен бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП Кардам на границата с Румъния.
Изпълнител на проекта лот 4 е ДЗЗД „ПХ – ДОБРИЧ“, в което участват: „ХИДРОСТРОЙ“ АД и „ПЪТСТРОЙ БУРГАС“ ЕООД. Стойността на договора е 8 533 720,38 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Техният договор е за 193 935,60 лв. с ДДС. Авторският надзор e на „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД. Договорът им е за 6 218,94 лв. с ДДС.
Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0004, Лот 4 „Път ІІ-29 Варна – Добрич от км 20+394.73 до км 23+199.86 и от км 25+342 до км 38+100.31, с обща дължина 15,563 км, области Варна и Добрич“ е 8 952 652,89 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 7 609 754,96 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 1 342 897,93 лв. с ДДС. НДТ
 


Сходни връзки

НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА НА ПЪТЯ ДОБРИЧ – ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди