изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:52 EEST
ОКОЛО 2 300 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ В "ПЕСНИ ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА"    
КултураФолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще се проведе за 49-и пореден път на 24 юни, събота. От 1997 година с решение на ОбС всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка, ден в който красивата горска местност край село Дебрене се оглася от фолклорната магия.



Празникът има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и  любовта на поколенията към българското народно творчество. Фолклорният събор за поредна година е включен в Националния културен календар на България.
До 12 юни 2191 самодейци са заявили участие в „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Те са от осем области от страната – Добрич, Ямбол, Шумен, Русе, Силистра, Бургас, Търговище и Варна. Традиционно се представят състави и индивидуални изпълнители от общините Добрич, Балчик, Шабла, Ген.Тошево, Каварна, Аксаково, Вълчи дол, градовете -  Варна, Шумен, Нови Пазар, Балчик.
Най-много са участниците от Община Добричка-929, а тези, които не са от област Добрич, са 420. Изпълнителите ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, изпълнители на народни обичаи и ще изпълняват автентичен български фолклор. Във фолклорната проява ще се представят 84 певчески групи, 14 танцови състава, 3 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 7 индивидуални изпълнители инструменталисти. Очаква се до деня на събора броят на участниците да нарасне до 2300. Най-малкият изпълнител е Ивана Василева на 4 години от детска градина „Здравец“ в село Стожер, а най-възрастният е 84 годишната - Йорданка Петкова от село Царевец.
    Подготовката и провеждането на събора се извършва от организационен комитет с председател кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков. Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти и павилиони. При лошо време фолклорният събор ще се проведе, както следва: първа естрада в читалище в Стожер; втора естрада в читалище в Стефаново; трета естрада в читалище в Дончево, четвърта естрада в читалище в Бранище; пета естрада в читалище в Победа. НДТ

 


Сходни връзки

ОКОЛО 2 300 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ В "ПЕСНИ ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди