изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:06 EEST
ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА НАВОДНЕНИЕТО    
Ред и сигурност Три години след наводнението на 20 юни 2014 година, при което един човек загина, а десетки семейства останаха без домове, разследването за него продължава, съобщи наблюдаващия прокурор Радослав Бухчев. По думите му, по досъдебното производство все още има много работа.

Едно от затрудненията пред разследването е, че повечето от пострадалите при наводнението са напуснали града и страната. Изчакваме да разговаряме с тях, когато се приберат в България, тъй като доста са в чужбина, каза прокурорът.
Посочи, че има още задачи, които трябва да бъдат извършени и да се направят още експертизи.
Трябва да се установи включена ли е река Добричка към потенциално опасните водни обекти, издавани ли са до 20 юни 2014 г. констативни протоколи за обследване на техническото състояние и експлоатационното състояние на реката, проводимост и състояние на речното легло. Трябва да се отговори на въпроса изготвен ли е доклад от междуведомствените комисии по реда на Закона за водите, който регламентира текущия и превантивния контрол. Имало ли е язовири в предаварийно състояние на територията на община Добричка до 20 юни 2014 г., които да са повлияли за наводнението. От центъра за аерокосмическо наблюдение също ще се търси информация.
След като се съберат всички документи ще трябва да се установи степента на съответствие на плановете за действие при аварии в частта наводнение с изискванията на действащите нормативни актове и адекватността на практическите действия на длъжностните лица от областната и общинска администрация при защита на населението във връзка с това наводнение.
Трябва да се прецени дали възможността за наводнение е била подценявана. Има данни, и исторически погледнато, за 50-60 години назад това е вторият случай за такъв голям валеж.
По думите му, ясно е, че основна е грешката на синоптиците. „Дават прогноза за два пъти по-малко количество валеж – около 50 литра на кв. м, а се изливат над 100 литра. И аз да съм на мястото на хората, от които зависи това, зная, че 50 л/кв. м няма да доведе до нищо лошо”, обясни Бухчев. Според прокурора, не е достоверно твърдението, че наводнението в Добрич е дошло от преливането на язовири в област Варна. „Това е голямата заблуда. Това са два отделни водосбора. Ако приемем показанията на част от свидетелите, водата е дошла от обратната посока – от Врачанци, може да се помисли дали преливането на язовирите по поречието на Суха река са повлияли за наводнението”, каза още Радослав Бухчев.
НДТ
 


Сходни връзки

ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА НАВОДНЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди