изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:06 EET
ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНАТА СРЕЩА НА МЛАДИ БАЛЕТНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ "АНАСТАС ПЕТРОВ"    
КултураОсемнадесетата  национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” ще се състои в Добрич от 23 до 25 юни в ДТ „Йордан Йовков”, съобщиха от общинската администрация. Тя се провежда под патронажа на кмета Йордан Йорданов. Организатор е фондация  „Международен балетен конкурс - Варна” със съдействието на Министерството на културата, Община Добрич и драматичен театър "Йордан Йовков".

Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г. Изпълнителите получили Голямата награда  „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в група „Б”, младша възраст до 18 годишна възраст, ще получат от Министерство на културата едногодишна стипендия.
Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът се провежда в два състезателни тура: І-ви тур - Задължителна класическа хореография и ІІ тур - Класическа и съвременна хореография.
В тазгодишното издание са допуснати за участие 40 състезатели. Трима от тях са от Старша възраст, а 37 - от Младша възраст. За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.
Председател на журито е доц.  Ясен Вълчанов –  премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той  е първият носител на Голямата награда на  името на Анастас Петров от 1982 г., лауреат на Международния балетен конкурс-Варна 1983 г. Балетистите ще бъдат оценявани още от Сара - Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет, Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет, Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет, Любомир  Кацаров - премиер солист, балетен педагог в НУИ " Добри Христов" Варна.
Откриването на първи тур класическа хореография  ще е на 24  юни от 9:30  часа, втори тур
класическа и съвременна хореография е на 25 юни от  9:30 часа. Закриването и обявяването на наградените, както и гала концертът на лауреатите и финалистите са на 25 юни от 18:00 часа.
Началото на балетното изкуство в България се поставя през 1927 г. и един от първите балетмайстори е Анастас Дачев Петров - приет за основоположник на българския балет. Той е роден на 1 септември 1899 г. в град Добрич, починал на 79 години в гр. София. Бил е солист и балетмайстор в Софийската национална опера от 1927 г. до 1961 г. НДТ
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНАТА СРЕЩА НА МЛАДИ БАЛЕТНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ "АНАСТАС ПЕТРОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди