изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:57 EEST
ИЗВЪНРЕДНА ПРОВЕРКА ЗА ОПАСНИ СПИНЕРИ    
НовиниДържавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва извънредна проверка на антистрес продукти-спинери, съобщава БГНЕС. Те имат игрови функции и трябва да отговарят и на изискванията на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.
Проверката е инициирана от ДАМТН като в нейния ход ще се следи за законосъобразното пускане на продуктите на пазара. Проведени изследвания в трети страни показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова в хода на инспекциите ще бъдат взети продукти, които ще бъдат подложени на допълнителни изпитвания.

Фиджет спинерът, хенд спинерът или просто спинерът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас. Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.
Тази категория продукти попадат в обхвата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ). 
Както НДТ  вече съобщи, спинерът е новата мания сред децата и в Добрич. Малките играчки са своеобразни пумпали с две или три разклонения. Най-масовият модел представлява пластмасова плочка с вграден сачмен лагер в центъра и три "лъча", които поддържат баланса при въртенето около оста. Те са компактни и не заемат място, затова и могат да са постоянно у децата, дори да ги носят в джоба си. Тихи са, което позволява на хлапетата да се забавляват, без да безпокоят околните. Лесни са за използване - трябва само играчката да се хване по средата и да се завърти.
Проверка показва, че близо 70-80 на сто от учениците в един клас в училище в Добрич, независимо дали са второкласници или шестокласници, имат такива играчки. По-малките не смеят да си играят с тях в час, но бързат да ги извадят, щом бие звънецът. При по-големите обаче има и ученици, които си въртят пумпалите и в час, разказаха съученици. Някои учители бяха забранили използването на играчката в класните стаи, защото считат, че разсейват учениците. Учителите се надяват до новата учебна година манията да отшуми. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗВЪНРЕДНА ПРОВЕРКА ЗА ОПАСНИ СПИНЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди