изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:53 EEST
ТРАДИЦИИ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ В ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО Ф. ДЯНКОВО    
КултураИстински център на културния живот в село Фелдфебел Дянково е народното читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1900 година”. Културният дом е притегателен както за възрастните хора, които имат възможност чрез дейността си в него да съхраняват традициите, така и за младите – заради модерните технологии, които могат да използват.


Читалището във Фелдфебел Дянково е основано през 1900 година, разказа за НДТ читалищният секретар Асибе Зия. Към културното средище функционира Женска певческа група с ръководител Нуршин Нури, която е създадена през 2003 година. В нея своя талант изявяват основно жени от детската градина, кметството, читалището, включват се и няколко от селото. Всички са от турски и ромски произход. Първоначално изпълняват само турски песни, но през 2014 година включват в репертоара си и български автентичен фолклор. Същата година групата участва в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” и представянето й не остава незабелязано – печели медал, парична награда и грамота. През 2015 е един от колективите, които представят Община Добричка на Националния фестивал на народното творчество в Копривщица, където е отличена с грамота. М. г. отново се представя в събора край Дебрене и отново е отличена. Ще можем да се насладим на изпълненията на жените от Ф. Дянково и на 49-ото издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа”. През м. г. те са отличени с плакет, грамота и парична награда и на 22-ия Регионален преглед на турския фолклор в Дулово. Благодарение на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” своята изява като индивидуални изпълнители намират и деца от селото, които подготвя Асибе Зия. Тя разказа, че Женската певческа група представя песни, които изпълнителките знаят от своите майки, баби, прабаби. С българските песни е малко по-трудно, но жените се справят чудесно, сподели читалищният секретар.
Дейността на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1900 година” не се ограничава само с певческите изяви на жени и деца. Библиотека в него в края на 2010 година започва да работи по проект на „Глобални библиотеки”, по който са предоставени три компютъра, принтер и прожектор. Това, естествено, привлича децата и младите хора в селото. По-възрастните пък с радост четат книгите, читателите са около 120, при около 700 души, живеещи във Ф. Дянково.
За Нова година направихме страхотен концерт, залата беше пълна, представени бяха основно турски песни, но и български, всички бяха много доволни, разказа Асибе Зия. И допълни, че изкуството, в случая Женската певческа група и организираните прояви помагат много за едно добро взаимодействие между хората от различните етноси. НДТ
 


Сходни връзки

ТРАДИЦИИ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ В ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО Ф. ДЯНКОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди