изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-30 @ 21:33 EEST
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕВРОКОМИСИЯТА ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ПОЧИСТИХА ПЛАЖ    
Екология С цел да се повиши осведомеността относно все по-големите екологични предизвикателства породени от отпадъците, изхвърляни в морето, Представителството на Европейската комисия в България и съвместно с Представителството на Европейската комисия в Румъния, както и Община Балчик, организираха в петък почистване на плаж „789“. Инициативата е част от кампанията на Европейския съюз, насочена към проблема с изхвърлянето на отпадъци в морето. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Според Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, изхвърлянето на отпадъци в морето е едно от големите предизвикателства за опазването на околната среда, което може да бъде преодоляно само с общи усилия. „Изчистването на плаж „789“ в Балчик, подчертава готовността на служителите на ЕС да предприемат конкретни действия като заинтересовани граждани срещу едно нарастващо и тревожно явление“, допълни Огнян Златев.
„Ние искаме в нашите морета да има риба, а не пластмаса. С почистването на плажа в Балчик служителите на представителствата на Европейската комисия в България и Румъния искат да дадат личен пример като се надяват други да ги последват. Защото ние искаме да оставим чиста планета за следващите поколения “, заяви Анджела Кристеа, ръководител на представителството на ЕК в Румъния.
Всяка година милиони тонове отпадъци попадат в световния океан. Очаква се до 2050 г. да има повече пластмаса, отколкото риба във водите му. Европейският съюз е твърдо решен да възпрепятства превръщането на тази мрачна прогноза в реалност и е посветен на опазването на океаните и моретата, осигурявайки също така и тяхното устойчиво използване.
Почистването на плажовете се провежда преди конференцията #OurOcean, на която ЕС ще бъде домакин за пръв път (Малта, 5-6 октомври 2017 г.) и където световни лидери, включително и от индустрията, ще представят амбициозни и измерими ангажименти към осигуряването на по-чисти, по-здравословни и по-безопасни морета.
ЕС провежда набор от инициативи, които са насочени към проблема с изхвърлянето на отпадъци в морските води. Подходът, предложен в Плана за действие на ЕС във връзка с кръговата икономика, се съсредоточава върху предотвратяване произвеждането на отпадъци и рециклирането и повторното използване на материали, с цел справяне със същността на проблема. Също така, в момента Комисията подготвя специална стратегия за пластмасите. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕВРОКОМИСИЯТА ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ПОЧИСТИХА ПЛАЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди