изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:32 EEST
БЪЛГАРСКАТА СТАТИСТИКА ОТБЕЛЯЗА 137 ГОДИНИ    
НовиниНа 25 юни 2017 г. статистическата институция в България навършва 137 години. През 1880 г. с княжески Указ № 296 е образувано Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите - основоположник на днешния Национален статистически институт. Закон за организирането на статистиката в България през 1946 г. урежда преминаването на Главна дирекция на статистиката към Министерски съвет и изграждането на мрежа от местни статистически органи.

Вече 71 години отдел „Статистически изследвания - Добрич“ към Териториално статистическо бюро - Североизток, макар и с различни имена през годините събира, обработва, анализира и разпространява статистическа информация.
Годишнините са повод за равносметка относно ролята и мястото на регионалната статистика в информираността на обществото и стремежа на статистиците да осигурят статистическия образ на действителността независимо от времето.
Необходимостта от статистическа информация е доказана от историята. Ежедневно се правят анализи, използват се и се цитират статистически данни, а тяхното значение нараства с приложението им.
Зад сухата статистическа информация стои човешкото лице на българските статистици. Те допринасят за развитието и утвърждаването на националната статистика и в международен план. Статистиците са съсредоточени върху осигуряването на обективна, навременна и надеждна статистическа информация за икономическото, социалното и демографското развитие, както и за околната среда на национално и регионално равнище.
Статистиците вярват, че професията им е общественозначима и се ползва с доверие и признание в обществото.
Отдел „Статистически изследвания - Добрич“ отбеляза професионалния си празник с отворени врати за граждани и гости в петък. НДТ


 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКАТА СТАТИСТИКА ОТБЕЛЯЗА 137 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди