изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:21 EET
ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ    
ОбществоМеждународния ден на сляпо-глухия гражданин  се отбелязва на 27 юни. Датата се свързва с рождението на видната американска писателка и общественичка - Хелън Келър /27 юни 1880 - 1 юни 1968г./ Тя е първият глух и сляп човек, получил бакалавърска степен в изкуствата, съобщи председателят на Териториалната съюзна организация на сляпо-глухите Калинка Ковачева.


Историята за това, как нейната учителка Ан Съливън, успява да разбие изолираността на това малко момиченце, породена от липсата на езиков контакт, и му помага да се развие, учейки го да комуникира, става световноизвестна, чрез многобройните драматизации в театъра и филмовата продукция.
Като един плодовит автор, Хелън Келър пътува много, и бива подкрепена в усилията си срещу войната. Като виден лобист, тя се бори за каузи като правото на жените да гласуват, правата на работниците, социализма и други.
Нейните достижения са пример за подражание на всички хора с увреждания, сподели Ковачева.
Добричката организация на сляпо-глухите е създадена на 27 май 1998 г. Неин председател от учредяването до днес е Калинка Ковачева. Организацията е една от първите в страната. Към нея са сформирани група за автентичен  фолклор и група за стари градски песни "Антица" с ръководител Мария Паскалева. Шестима от поетите на поетичен клуб "Вдъхновение" към Националната асоциация са членове на добричката организация. През 2004г. бе учреден и спортен клуб "Устрем", в който участват 20 човека със сензорни увреждания. Те представят достойно организацията не само в общински, но и в национални и международни надпревари. Спортният им дух е достоен за уважение. НДТ


 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди