изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:19 EEST
ПРОКУРАТУРАТА АТАКУВА НЕЗАКОННО МЕСТЕНЕ НА КОЛИ ОТ ОБЩИНАТА    
Ред и сигурностПротест срещу текстове от Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община град Добрич е внесла на 1 юни в Административния съд Окръжната прокуратура.


Прокурор Веселин Вичев коментира, че се атакува текста на чл. 36, ал. 1, който противоречи на разпоредбите на нормативен акт от по-висок ранг, какъвто е Законът за движение по пътищата.  В него се казва: „При престояване на задържано с техническо средство (скоба) МПС, паркирано в "синя зона" за време по-дълго от три часа от поставяне на скобата, но не по-късно от 18:00 ч., същото може да бъде преместено принудително, като водачът или собственикът на МПС, освен разноските по принудителното задържане, заплаща и разноските по принудителното преместване, транспортирането и паркирането“.
Това, което местният нормотворец е решил, противоречи на чл. 171, т.5, „б“ от Закона за движение по пътищата, който предвижда три хипотези, при които може принудително да се премести моторното превозно средство. Едната е когато превозното средство е паркирано в нарушение на правилника за движение на места, обозначени с пътен знак, който предупреждава за принудително преместване на МПС. Втората е когато МПС се явява опасно за участниците в движението, а третата - когато колата е паркирана по начин, който прави невъзможно преминаването на другите участници в движението. И нито една от тези хипотези не съвпада с посочената в местната наредба, посочи прокурор Вичев.
По думите му, наредбата е в противоречие и с чл. 167, ал. 2, т. 2 от ЗДП, който казва, че се използва техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена за паркиране до заплащане на цената и на разходите по прилагане на техническото средство т.е. автомобилите могат само да бъдат блокирани със скоба, но не и премествани с „паяк“.
Прокурорът обясни, че протестът му се публикува в Държавен вестник и в едномесечен срок заинтересованите страни, включително и гражданите, могат да се конституират като такива по делото. След това съдът ще насрочи делото, на които ще ги призове.
От Главна прокуратура съобщиха, че към настоящия момент са подадени 23 протеста до административните съдилища против общински наредби за използването на „паяци“ и „скоби“, действащи на територията на общини, включително и Добрич.
Според Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ службите за контрол могат да използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство /т. нар. „скоби“/ и да прилагат принудителна административна мярка „преместване на пътното превозно средство без знанието на собственика“ /извършвана основно чрез т. нар. „паяци“/ при наличие на стриктно формулираните предпоставки. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА АТАКУВА НЕЗАКОННО МЕСТЕНЕ НА КОЛИ ОТ ОБЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди