изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:05 EEST
ОБЩИНАТА ЩЕ ПОЕМЕ ДЪЛГ ОТ 11 МЛН. ЛЕВА    
НовиниУсловията, при които Община Добрич да поеме дългосрочен дълг от 11 000 000 лева одобри местният парламент на заседанието си вчера. Основната част от средствата – около 10 млн. лева ще бъдат използвани за съфинансиране на проекта за воден цикъл в града. Местният парламент прие офертата на единствената банка, отзовала се на поканата за участие в процедурата за предоставяне на кредита.

Дългът се поема също и за осигуряване на средства за изграждане на система за видеонаблюдение – до 600 000 лева, за конструктивно укрепване на Детски градини по проекти, включени в Инвестиционната програма – до 400 000 лева, както и за мостовото финансиране по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз.
Припомняме, че със свое решение от януари тази година ОбС даде съгласие за поемане на общински дълг в размер на 11 000 000 лв. и е възложил и делегирал права на кмета Йордан Йорданов да проведе процедура за избор на финансова институция, която да осигури необходимото финансиране, да подпише договор за кредит и договор за залог, както и да извърши всички останали необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението. В изпълнение на това е проведена процедура и покана за участие в процедура за избор на финансова институция за предоставяне на дългосрочен банков кредит е изпратена до пет банки. В определения срок – 25 април тази година, е постъпило предложение само от една банка. Решение на специално назначена комисия след направен анализ предлага да бъде сключен договор с нея за предоставяне на дългосрочен банков кредит.
Заемът ще бъде изплатен до 15 години като през първите две ще бъде олихвяван с 2.2 пункта годишно. След това кредитът ще бъде олихвяван с основния лихвен процент, обявен от БНБ, плюс надбавка от 2.2 пункта годишно.
Общинските съветници взеха също решение за изграждане на наблюдавано жилище, в което ще бъдат настанявани младежи между 18 и 21 години, ще бъде обособено в Добрич. Това ще е най-новата социална услуга в града. То ще е с капацитет до 6 места. Там ще бъдат настанявани младежи, на които предстои да напуснат специализирана институция или социална услуга, каквато са центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания. То ще бъде в общински имот по ул. „Методи Кусевич“ 4 със застроена площ 144,75 кв. м. За да може да започне да функционира, са нужни 125 000 лева. Община Добрич ще разчита на финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“, по процедура ”Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца”. Местната администрация предвижда със средства по програмата в размер 100 000 лева да ремонтира материалната база, да обнови обзавеждане и оборудване на съществуващия Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ). Проектът включва също разширяване на дейността с включване на дейности от Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), с цел подобряване и превръщането им в дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства съгласно Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда.  НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА ЩЕ ПОЕМЕ ДЪЛГ ОТ 11 МЛН. ЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди