изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:32 EET
Днес почитаме двама безсребърници и чудотворци, целяли недъзи! Черпят 8 хубави имена    
Празници Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те се почитат от древни времена заради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги наричат покровители на книжовното учение. Освен това те били почитани и като покровители на ковачите. Имен ден празнуват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.

Култът към двамата братя - безсребърници и чудотворци Козма и Дамян бил изключително разпространен през III в. на пределите на Източната Римска империя. Те живеели в околностите на Рим. Били възпитани в духа на християнско благочестие и доказали изключителни интелектуални умения и високи нравствени добродетели. Изучили лекарско изкуство, лекували даром, без да взимат пари и за това са наречени "безсребърници". Извършили и множество благотворителни дела - подпомагали бедни и бездомни, подсигурявали им подслон, храна и лечение. Заради изповядването и разпространението на християнски идеи няколко фанатизирани езичници ги наклеветили на местните управници. Братята свети Козма и Дамян щели да бъдат съдени в Рим. Щом се узнало за това в селото, в което живеели, техни приближени ги склонили да се скрият и ги завели в една пещера. Когато не ги намерили, римските войници задържали няколко техни съселяни и ги заплашили с мъчения и смърт. Тъй като Козма и Дамян не желаели никой да пострада вместо тях, доброволно се предали на римските войници и били заведени в Рим при царя. Той ги принудил да извършват езически ритуали и да се откажат от християнските си убеждения, но по неведоми причини внезапно се разболял. Отправяйки горещи молитви към своя Бог, светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян го излекували. Уверявайки се в силата на християнската вяра и могъществото на християнския Бог, царят се отказал от езическите си убеждения и приел християнството. Двамата лечители били освободени и те продължили да упражняват лечителската си дейност. Във времето се сдобили с широка популярност и на техните умения завидял бившият им учител, също лекар. Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили смъртта си през 284 г.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Днес почитаме двама безсребърници и чудотворци, целяли недъзи! Черпят 8 хубави имена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди