изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:30 EET
ИМЕНАТА НА 650 ГЕРОИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПИСАНИ НА ПАМЕТНИК В КОЗЛОДУЙЦИ    
Култура Паметникът, който ще се издигне в село Козлодуйци, да се нарича „Монумент на Шеста пехотна Бдинска дивизия“ реши единодушно областна комисия „Военни паметници“ в Добрич. Под председателството на областния управител Красимир Кирилов тя разгледа искането на Община Добричка за промяна на името на военния паметник. Според представителя на Община Добричка Наташа Захариева, промяната ще даде възможност за по-обширни исторически данни. 

Според историка Радослав Симеонов, това ще запълни историческа несправедливост. Издигането на паметен знак на 36-и пехотен Козлодуйски полк поставя в неблагоприятна ситуация воините от 35-и Врачански полк, тъй като те са действали заедно в дните на Добричката епопея. Освен техните имена, ще бъдат изписани и имената на загиналите от Шеста пионерна дружина и Втори артилерийски полк. При издигането на паметник само на 36-и полк нямаше как тези хора да бъдат почетени, посочи Симеонов.
Мястото на паметника се запазва. Той ще се издига в нов гробищен парк в село Козлодуйци. Има готов проект на арх. Владимир Попов, който е с много символика и направен с добро познаване на материята. Има осигурени средства, като по-голямата част от тях са от частен дарител, както и от Община Добричка.
За изписването на имената – на близо 650 души, са необходими 20 хил. лв. За тези средства е потърсена помощ от местните власти, които да финансират изписването на имената на воините от своята община. 10-15 общини вече са се отзовали. Очакват се дарения и от родственици на загиналите. Идеята е паметникът да бъде открит на 7 септември тази година, когато се отбелязват 101 години от Добричката епопея.
По втора точка от дневния ред постъпи запитване от Община Генерал Тошево, където наскоро е открит добре запазен надпис в село Бежаново. Препоръката на Областна комисия „Военни паметници“ е Община Генерал Тошево да подготви документи и внесе молба за регистрация на новия паметник, който ще влезе и в Регистъра на военните паметници на територията на област Добрич.
НДТ
 


Сходни връзки

ИМЕНАТА НА 650 ГЕРОИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПИСАНИ НА ПАМЕТНИК В КОЗЛОДУЙЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди