изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:51 EEST
СЕРИОЗНИТЕ ТРЕНИРОВКИ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА ДОНЕСОХА ОТЛИЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ    
Интервюта  Веселин Нейков - треньор по плуване в Плувна школа в "Изида", пред НДТ


- Г-н Нейков, бихте ли се представили за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"?
- Завършил съм Национална спортна академия през 1987 година със специалност плуване и втора учителска. От 2011 година се занимавам по-сериозно с деца-плувци като треньор по плуване. Смея да кажа, че в близките две-три години увеличихме доста оборотите и ето - плодът от по-сериозните тренировки е факт.

- Наскоро плувци от Добрич спечелиха многобройни отличия от Държавния шампионат по плуване, поставиха национални рекорди. Разкажете, ако обичате, за тези успехи.
- В Държавния шампионат по плуване във възраст "Златна рибка" - 9, 10-годишни деца, нашите състезатели в съвместен отбор с тези от спортен клуб по плувни спортове "Добруджа" се представиха отлично. В шампионата участваха 51 клуба с около 420-430 деца. Подобрихме три национални рекорда. В смесената щафета при момичетата беше подобрен рекордът на Царевец, Велико Търново, и то със сравнително сериозна разлика от 6 секунди. При кроуловата щафета при момичетата също направихме рекорд, предният принадлежеше на "Черно море". За моя радост е рекордът на Преслава Йорданова в дисциплината бруст с един много сериозен резултат от 40.82 секунди за 50 метра. Старият рекорд беше на Калина Николаева. Това е един наистина много сериозен успех за нашите плувци, медалите в различните дисциплини са много. Те станаха първи комплексно - и при момичетата, и при момчетата. С общ брой 127 точки в момента оглавяваме класацията във възраст "Златна рибка". Мъжките щафети също са първи. Там много малко не ни достигна до поставяне на нов рекорд, половин секунда ни раздели в правата щафета. Отлични представяния на плувците ни. От децата, които донесоха този сбор от точки и направиха този удар, при мен плуват Преслава Йорданова, Елеонора Ламбова, Мая Веселинова, Лъчезара Апостолова, Радо Нейков и Витомир Новачев. Другите три са в СКПС "Добруджа" - Радослав Колев плува при Светлин Колев, а Левена Аврамова и Павел Михайлов - при Иван Иванов. Искам също да споделя, че за първи път участва едно момче, родено през 2008 година - Калоян Сърбов, който също се представи много добре.

- Очаквахте ли толкова добри резултати? На какво се дължат те?
- Очаквах да се получат тези резултати. Защото ние много сериозно тренирахме през цялата учебна година за това Държавно първенство. Направихте два лагера - зимен и летен. Първият бе на Камчия, а другият, малко преди Държавното - в "Аква лайф" в Кранево, където базата е прекрасна, с външни басейни. Това беше един много голям плюс, тъй като първенството се провежда също на външен басейн. И за това дойдоха тези резултати. Имахме много сериозна подготовка. Очакванията ни се случиха.

- Отличните резултати са постигнати от двата спортни клуба, чиито малки плувци се явиха на първенството заедно. 
- Ние от тази година обединихме са обединихме със СКПС "Добруджа". И ето - с общи усилия резултатите дойдоха. Децата от моята плувна школа бяха картотекирани три години към "Албатрос", Варна. Но все пак те са деца на Добрич и вече се състезават за "Добруджа". Факт е, че сме заедно, че сме един много добър екип и резултатите дойдоха.

- Споделихте за два лагера, които сте провели. Кой Ви помага финансово?

- Абсолютно никой не ни помага финансово. Ние сме изцяло на самоиздръжка, имам предвид - родителите си плащат всичко. Още не получаваме средства като спортен клуб, защото сме млад клуб. Ще видим какви точки ще влязат тази година и евентуално тогава може да се мисли за някакви средства, които биха се отпуснали от министерството към общината.

- Възвръща ли се интересът на децата в Добрич към плуването? Дълги години в града ни нямаше нито един басейн.
- Определено интересът се завръща. Аз съм казвал винаги - и още един басейн да има в Добрич и там ще има деца. Наистина интересът е много сериозен. Аз лично пропагандирам всяко едно детенце в по-ранна възраст задължително трябва да мине през плуване. Не е задължително да става състезател, а да се научи за себе си да плува, това му остава за цял живот като един плюс.

- Какви са ползите от плуването за здравето на децата? Знаем, че то се препоръчва при редица заболявания, полезно е за закаляване.
- Плуването се препоръчва при сколиозните проблеми, при асматични заболявания. Има дечица със сколиози, които постоянно ходят на прегледи в София и при които има подобрение. Това става, ако се задържат повече на плуване, с един месец няма как да стане. Имам деца, които плуват редовно и за пет, шест, седем месеца имат много сериозни резултати. Децата се закаляват с плуването, координативно се развиват. Един съвет. Родителите често казват - зимата не е ли много студено. Абсолютно задължително е децата да тръгнат да плуват през зимата. А не през лятото - по два, три месеца, и да ги спрат. Напротив, точно през зимата идват тези положителни ефекти от плуването, тогава децата се закаляват. Най-важното е косата да е суха и така да излезе детето. Тук е моментът да изкажа благодарност към г-н Младен Матеев, който ни предоставя тази база. Да, размерът е по-малък, но ето - работа може да се върши и в по-малък басейн.



- Как протича подготовката на децата за такива големи състезания? Колко пъти седмично се тренира? По колко часа? Изморително ли е за децата?
- Всяка година в плувната школа правя коледни тържества. На тях правя демонстрации точно с тези деца, които са активно спортуващите, състезателите. И казвам на родителите така - Вашето дете идва, примерно, два пъти, но ако решите да стане състезател или да тръгне малко по-сериозно в плуването, трябва да идва по-често. Защото на тези коледни тържества всички ахват какво виждат. Но тези деца, състезателите, са шест пъти седмично на тренировки. Няма как да има резултати с две тренировки, както са 99 процента от децата. Самата тренировка е час, час и половина, като се плува около час. Аз съм против това да прекаляваме с броя на тренировките в тази възраст. Децата са още прекалено малки. И ако тренировките им наистина са много сериозни след няколко години те се амортизират. За това с децата, които донесоха тези успехи, плуваме по два, два километра и половина на ден. Има техни връстници от "Черно Море", Национална спортна академия и други, които ги форсират повечко, те плуват по четири километра. Прекалено е множко в тази възраст. Резултатите трябва да дойдат по-късно. И да дойдат още по-добри резултати. Имам предвид, че тези деца от възраст "Златна рибка" след време ще влязат в старша възраст, в мъже. Въпросът е тогава да имаме плувци. А не дотогава те да се амортизират. Аз работя в перспектива.

- Да споделим с читателите ни, че сте съпруг на Севдалина Мавродиева-Нейкова - ръководител на спортен клуб "Алексия". Доколкото зная, Вие много й помагате в дейността й. А тя на Вас?
- Помагам й, също и тя ми помага. Понякога дори нейното присъствие ме зарежда положително в едно такова състезание. Помага ми организационно, особено когато сме на лагер. Като майка ги обгрижва повечко. Допълваме се взаимно и се получават нещата.

- Синът Ви Радо Нейков е сред децата, допринесли за големия успех на Държавното първенство, има и много друга награди. Той сам ли избра плуването, а не към танците?
- Радо абсолютно сам си избра плуването. Много хора си мислят, че Радо плува защото съм му баща. Не - на Радо съм му треньор във водата, не съм му баща. С него не работя повече отколкото с другите деца. Напротив, благодарен съм му, защото той е стимул за децата ми, той ги дърпа напред. Знаете, че всеки гледа да гони по-добрия. И по този начин точно този колектив на деца се оформи точно по този начин, защото той им беше един стимул. Но ето, че те започнаха да го понастигат. И възрастта "Златна рибка" се оформи като ударна си и занапред.

- На каква възраст е подходящо децата да започнат да плуват?
- Подходящата възраст е долу-горе пет, шест години. Не по-рано. Защото по-рано те са още бебета. А има терминология, която трябва да разбират, да започнат да я усещат. Тук е може би моментът да благодаря на моите родители - на прекрасните родители на тези деца, на прекрасния колектив, прекрасен екип. Заедно сме постоянно и за това идват резултатите. Много ме подкрепят родителите на децата, които постигнаха тези резултати и рекорди на Държавното първенство.

- Какво Ви предстои?
- Първо ни предстои малко почивка. От там нататък ще погледнем календара, имаме някой друг турнир, на който ще отидем - "Таланти" в София, международен в Румъния. Предстои ни подготовка, състезателен период през ноември, в края на ноември - Държавно първенство. Щи имаме е летен лагер за цялата школа. Провеждам го всяка година през последната седмица на юли в Дряново.

- Какво ще кажете на родителите по отношение на спорта, какви препоръки бихте им дал? Не само за плуването, а въобще за спорта?
- Искам да посъветвам родителите колкото може по-малко децата им да са пред компютрите, пред таблетите и телефоните. Нека да ги ангажират повече със спорт или други извънкласни форми. Защото тези деца започват да се зомбира. Започват да се поотклоняват от самата действителност в живота. Хубаво е да са ангажирани колкото може повече със спорт и извънкласни дейности. И с училище, разбира се. Защото в един момент не можеш да станеш само спортист. Трябва нещата да вървят паралелно.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

СЕРИОЗНИТЕ ТРЕНИРОВКИ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА ДОНЕСОХА ОТЛИЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди