изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-12-05 @ 23:41 EET
„НЯМАМЕ ДЪРЖАВА“… А ИМАМЕ ЛИ НАРОД?    
Коментари Всяка минута някой българин казва: „Нямаме държава!“ В дома си, когато гледа телевизия. В колата си, когато слуша радио. В офиса си, когато чете вестник. В социалните мрежи, когато общува с хиляди хора. У нас и по света. „Нямаме държава!“ чуваш в ресторанта, на плажа, на екскурзия, на разходка в парка…
Очевидно ще трябва да пуснем в сайта си
ndtnews.hopto.org анкета с въпрос имаме ли, или нямаме държава.


В тълковния речник срещу думата държава пише: „Политическа форма за организиране на обществото, начело с органи за осъществяване на всички власти – изпълнителна, законодателна, съдебна, както и територията, върху която се разпростира тази организация.“
Често чуваме думите: „ Вече нямаме държава, имаме само територия“. Логически това означава, че българите в България смятат, че практически нямаме зоконодателна, съдебна и изпълнителна власти, които да работят в интерес на обществото. По-точно, в интерес на българите в България. Защо казвам българите. Защото обществена тайна е, че големи групи хора, някои от тях обединени по етнически или верски произход, не смятат себе си за български граждани, нито България за свое отечество, родина и дори държава.
Политици и държавници крият главите си като щрауси в пустинята на обществените ни проблеми и съзнателно или не тласкат българския народ към един голям пожар с непредвидими последици за българския етнос, за българския народ и за българската държава.
Такъв е животът!
Четири определения има в тълковния речник за думата народ, две от тях са съществени: 1. Жителите на една държава; 2. Нация, националност. Български народ.
Вече казах, че компактни групи хора не се самоопределят като българи /примерно в САЩ всички първо са американци, а после са китайци, италианци, мексиканци и т.н./. У нас жителите на България се определят първо като роми, турци, гърци, македонци, сърби, румънци, руснаци, поляци и т.н., естествено – и българи, а ако имат някакъв икономически или политически интерес, се наричат и български граждани. Що се отнася пък до чувството и самоопределянето като нация, като българска нация, тук процентите застрашително се смаляват като шагренова кожа. Не става въпрос за буквалния смисъл – кожа от магаре. А за символа магическо парче кожа, което се смалява след всяко изпълнено желание.
Българската нация днес сме парче шагренова кожа, което се смалява в борбата ни за по-справедливи пенсии и заплащане на труда, за по-достоен живот. Стопяваме се с исканията за силна армия, за съвременна инфраструктура, обществен транспорт, ефективно образование и здравеопазване… За достойна евроинтеграция и запазване на българската идентичност и култура…
Чезнем в борбата си за държавност и срещу корупцията в законодателната, съдебната и изпълнителната власт, т.е. срещу държавата, по-скоро срещу властта, която вече не е държава.
Вчера сутринта гледах едно предаване, в което една възрастна жена над 70 години, която е чиста българка по майчина и бащина линия, която дори не е родена в България, а в Аржентина, да говори прекрасен български език. Да казва как всичките й роднини, включително и внуците й, говорят на чист български език и мечтаят да видят България, която смятат за своя Родина, за свое Отечество, за своя Майка… Елена беше дошла за първи път в България и пълнеше душата си с красотите на планини, реки, плажове, с могъществото на българските народни песни, с добротата на близки и далечни роднини, които са успели да съхранят българщината у себе си.
Последните редове изписвам в търсене на отговор на контра въпроса си: „Нямаме държава“… А имаме ли народ?“
Все пак тези политици и тези висши държавници сме избрали ние, колкото и да се съмняваме в манипулиране на избора ни. Народ ли сме, щом позволяваме на властниците ни да загробват държавата ни България? Сами ли се погубваме?
А може би вече не сме народ, не сме български народ, а някакъв остатък от историческото и културно величие на нашите предци?
Агонизиращ остатък?
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

„НЯМАМЕ ДЪРЖАВА“… А ИМАМЕ ЛИ НАРОД? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди