изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:28 EEST
ДОЖИВЯХМЕ И ТОВА: БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ БИЛИ СКЛОННИ НА ИНТЕГРАЦИЯ...    
Коментари Доживяхме го. Българин, политически антрополог, изрече гениална мисъл срещу нас - българите. Не сме били склонни на интеграция. И къде? Пак по телевизия.
Тези в столицата съвсем се побъркаха от алчност за изяви. Други, анални журналисти, послушни високоплатени марионетки, постоянно им дават трибуна за унизяване на български род.


Поводът е новият междуетнически пожар, този път в Асеновград. И пак цигани срещу българи. При това от няколко дни ни насаждат вина, че българите сме били расисти. Очаквам българи да ни заклеймят, нас – милионите българи, че сме и фашисти. Поне така намирисва сценарият, които се играе по медиите. Кой е авторът му, кои са поръчителите му, засега можем само да гадаем.
Отношенията българи – цигани подозрително започват да приличат на отношенията евреи – палестинци. Дано не съм прав, защото в такъв случай ни очакват понятни събития.
В тълковния речник начетени хора са писали: „Цигани (от гръцки: αθίγγανοι, асингани - "недосегаеми") е събирателно название на няколко сродни етнически групи, които са разпръснати неравномерно по света (по-специално в Европа и особено на Балканите, в Средна Европа и на Пиренеите). Смята се, че са с произход от териториите на днешна Индия. Някога номади, сега те са в по-голямата си част уседнали. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия. Говорят цигански език (романо чхиб), който принадлежи на групата на индоарийските езици.“
Признавам си, за първи път узнах старогръцкото значение на думата цигани, която е по-ясна за българския етнос, отколкото налаганата днес дума роми.
Питал съм успели цигани, като добруджанските изключителни музиканти Начковците, цигани ли се чувстват, или роми. Усмихнаха се дипломатично и ми казаха, че по света ги уважават като цигани, защото са големи професионалисти.
Не знам някой добруджанец да е расист спрямо Начковците, а и спрямо който и да е талантлив, работлив, ученолюбив, добронамерен циганин. Зная още, че циганите в Италия, се смятат първо за италианци. Във Франция – за французи. В Унгария – за унгарци. В САЩ – за американци… Разбира се, след това и за цигани, както това правят китайци, румънци, поляци и т.н., когато живеят в съответната държава. В България обаче мнозинството цигани нямат светоусещането, че са първо българи, а след това цигани. Дори мнозина от тях се опитват да се турчеят, без това да се нрави на турския етнос у нас, а още по-малко в Турция.
Бяха времена, когато нямаше конфликти между българи и цигани. Едните и другите имаха работа, заедно учеха, съжителстваха в жилищни блокове и не се капсулираха в гета. Защото и държавата се грижеше за това.
Бедността, безработицата, лошо практикуваната демокрация, политическата партизанщина и умела външна намеса във вътрешните ни проблеми дълбаят пропаст между двата етноса. И разгарят пожари.
Милиони българи тръгнаха да търсят по-добър живот в чужди държави. В САЩ, Англия, Германия, Испания, а и навсякъде по света, българите се интегрираме и не създаваме етнически, социални и политически проблеми като компактни маси хора. Интеграцията е дълбоко в генетичния ни код и това доказват неизброим брой паметници на многовековната ни история, съхранявани по цял свят и дело на летописци от десетки държави и народи, някои вече и изчезнали. Не сме били расисти, дори когато сме имали империи като Волжка България, като Велика България /на Кубрат/, Аспарухова Българи, България на Асеневци…Българи и цигани сме живели мирно и заедно и в границите на Османската империя на Балканите. Така е било и в Третата българска държава, била тя капиталистическа или социалистическа. Факт е, че по време на цялото ни съществуване като нация – от времето на Имеон до днес, българите не сме упражнявали геноцид и не сме се занимавали с физическо унищожение на циганите. За разлика от някои т. нар. европейски нации, които са кастрирали циганите, които са ги горели в газовите пещи и които си позволяват днес да ни упрекват в расизъм.
Не знам защо древните гърци са нарекли циганите „недосегаеми“. Знам, че хиляди техни думи /заедно с латинските/ днес се използват в точните и хуманитарните науки. Над това би трябвало да се замислят и лидерите на циганските общности, и политиците, и държавниците, и финансиращите различни европроекти, а и върхът на пирамидата Европейски съюз. Не ми се иска да го напиша, но дребни чиновници в Брюксел и Страсбург изпускат понякога неволно думи, че България е определена един ден да стане циганска държава.
Пепел им на устата!...
Но бих казал и друго: Пази, Боже, България от Българите!
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ДОЖИВЯХМЕ И ТОВА: БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ БИЛИ СКЛОННИ НА ИНТЕГРАЦИЯ... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди