изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:54 EEST
СИНДИКАТ НАСТОЯВА ЗА СПЕШНА НАМЕСА НА ДЪРЖАВАТА ПО ПРОБЛЕМИТЕ В МИНА ОБРОЧИЩЕ    
НовиниСиндикат „Защита“ настоява за спешна намеса на правителството относно ситуацията в мангановия рудник „Оброчище“ в . Църква, Балчишко, съобщи секретарят на синдикалната организация в мината Димитър Иванов.


Председателят на националния синдикат Красимир Митов е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до министрите на енергетиката Теменужка Петкова и  на труда и социалната политика Бисер Петков. В него се посочва, че през последните четири месеца има ескалиране на социалното напрежение сред работещите в мина Оброчище, породено от множество нарушения на трудовото законодателство и неспазени ангажименти, от страна на работодателя, спрямо неговите работници и служители.
Покрай протестите на миньорите стана ясно, че години наред не е осъществяван контрол по изпълнение на концесионния договор и че концесионера не е изпълнявал и задълженията си към държавата. Стигна се до временно прекратяване на концесията, заради неплащана концесионна такса, която, според информацията с която разполагаме, вече е платена, благодарение и на „натиска“, който упражниха миньорите.
„След като премиерът лично се ангажира с разрешаване на проблемите бяха ангажирани всички компетентни държавни органи и институции и започна сериозна проверка по изпълнението на Концесионния договор. В общественото пространство излезе информация за натрупани задължения в размер на десетки милиони лева, в т.ч. и милиони задължения към държавата. С днешна дата, обаче, ситуацията не е особено променена и социалното напрежение е на път отново да ескалира в действия с непредвидими последици“, завява Митов. Той посочва, че на миньорите отново не са изплатени заплатите и ваучерите за храна вече за два месеца. Транспортът до месторабота е спрян. Работодателят продължава да не изпълнява задълженията си, съгласно колективния трудов договор и подписано Споразумение от 5 юни тази година.
„Не само това, но и без какъвто и да било мотивиран, законен писмен акт на работодателя, от 03.07.2017г. не са допускани до работните им места. Работодателят „Евроманган“ ЕАД продължава циничната си гавра с работещите и техния труд. Продължава нагло и безочливо да отказва да изпълнява задълженията си съгласно българските закони, така както го е правил години наред“, заявява синдикалистът.
Миньорите очакват от Държавата да предприеме адекватни и спешни действия, за да бъдат защитени законните им права и интереси, запазени работните им места и доходи, с които изхранват семействата си, да бъдат прекратени извършваните от работодателя им произвол, беззаконие, издевателство, гавра, подигравка /граничещи вече с престъпление/ с тях. Те настояват незабавно да бъде прекратен концесионния договор на „Евроманган“ ЕАД, да бъде инициирано откриване на производство по несъстоятелност на дружеството, и до намирането на нов концесионер, управлението и дейността на мина Оброчище да бъде поето от Държавата.
В противен случай, заявяват готовността си за пореден път да предприемат всякакви действия за защита на правото им на труд, на възнаграждение и достоен живот, в т.ч. и гражданско неподчинение, блокиране на основни пътни артерии, ако се наложи и ежедневни протести и гладна стачка пред в гр.София пред Президентство, Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Народно събрание.  НДТ
 


Сходни връзки

СИНДИКАТ НАСТОЯВА ЗА СПЕШНА НАМЕСА НА ДЪРЖАВАТА ПО ПРОБЛЕМИТЕ В МИНА ОБРОЧИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди