изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:28 EET
ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНИЯ ПРОЕКТ НА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН    
НовиниОбщинският експертен съвет прие окончателния проект на Общия устройствен план (ОУП) на град Добрич, съобщиха от общинската администрация. Той бе докладван лично от ръководителя на проектантския екип арх. Иван Димчев. Последният Общ устройствен план на града и землището му е от 1997  г.


Акцент в проекта е предложението на територията на бившето военно летище да бъде изграден интермодален терминал, като своеобразен "локомотив" на комбинираните превози. Модерният терминал с транспортно-складови площи може да се развие на терен от 390 хектара, като се осигури обслужване от три вида транспорт - автомобилен, железопътен и авио-, поясни ръководителят на екипа, подготвил ОУП, архитект Иван Димчев. Според него, има всички дадености този терен да стане логистична зона от висок ранг. Освен това е на 42 минути от пристанището във Варна, на 1 час и 5 минути до Силистра, и на по-малко от час до граничните пунктове Йовково и Дуранкулак.
В центъра се въвежда режим Ц, който дава възможност за по-плътно застрояване. С предложеното устройствено решение Северната и Западната производствени зони разширяват своя обхват, като към тях се включват нови територии, които се включват в регулация, както и терени, разположени  в северната и  североизточната част на квартал «Изгрев», на терена до соларния парк и др. Заложено е и усвояване на терени за жилищно застрояване, заключени от «Околовръстен път», ул.»Стефан Стамболов», ж.к. «Дружба 4» и бул. «Добруджа». С проекта се предлага обособяване на зона за вилно строителство  на  територии в местностите „Гаази Баба“ и „Лозята“ с площ от 205,74 ха.
Районът на „Лозята“ не бе влязъл в регулация с предишния план. Сега се предлага да бъде като селищно образувание в режим на вилна зона, което означава по-ниски показатели на застрояване, обясни арх. Димчев. Там предстои да се направят подробни устройствени планове, които да решат проблемите с уличната мрежа, с водоснабдяване, електричеството и т.н.
Арх. Димчев предлага да спре продаването на терени в района на околовръстното, тъй като черноземът тук е много ценен. Според него, изнесеният на такива терени бизнес трябва да се върне в реновираните стари индустриални зони.
Общият устройствен план трябва да замести сега действащия Общ градоустройствен план, създаден в началото на деветдесетте години на двайсети век. С решение на Общински съвет през 2013 се разрешава изработване на ОУПО. След проведена обществена поръчка Община град Добрич възлага проектирането на колектив от Националния център по териториално развитие с ръководител арх. Димчев и с това се слага началото на дългите и сложни процедури, обвързващи в обща работа Общината и нейните граждани, държавни институции, ведомствени дружества и др.
Общият устройствен план на общината ще бъде предложен за одобрение на сесията на Общински съвет – Добрич на 25 юли. След този акт на общинските съветници Планът ще се превърне в местния закон за развитие на града ни за следващите 20 години. НДТ


 


Сходни връзки

ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНИЯ ПРОЕКТ НА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди