изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:25 EEST
ФЕСТИВАЛ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА ЖЪТВАТА НА ЛАВАНДУЛА    
Земеделие За четвърта година Генерал Тошево е домакин на фестивал на лавандулата, съобщи председателят на организационния комитет Нина Гергинова. С това се поставя и символичното начало на прибирането на етерично-маслената култура у нас, добави тя.


Фестивалът се провежда в двата региона с най-много насаждения с лавандула – Добруджа и Чирпан. Тази година площите с етеричната култура в област Добрич са близо 25 хиляди декара и бележат ръст от почти 500 процента спрямо 2016 г., съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Най-големи масиви има в община Генерал Тошево. През миналата година добивът от лавандула в областта бе 524 кг/дка.
Акцент в програмата на фестивала е отглеждането, преработката и производството на продукти от лавандула, обясни Гергинова. Той стартира с откриването на пазар на биохрани и други продукти с лавандула,  детска лавандулова работилница и избора на кралица на лавандулата, която ще бъде представител на най-добрите постижения на производството в региона. В деловата част по-късно се включиха около 80 производители от региона, които ще се срещнат с представители на държавен фонд „Земеделие“, министерство на туризма и общинската администрация.
През последните години България е на първо място в света по отглеждане на лавандулови масиви и по производство на лавандулово масло. В страната ни тази година площите с етерично-маслената култура са над 50 000 декара. Всяка година се произвеждат 250-300 тона лавандулово масло, докато Франция произвежда 50-60 тона.
„Все повече млади хора се ориентират към отглеждането на тази култура. Така те остават тук, вместо да търсят препитание в чужбина“, коментира Гергинова. 
Тя посочи, че потреблението на лавандулово масло се увеличава, пропорционално на увеличението на насажденията с тази култура в България. То все повече се използва както в козметичната, така и във фармацевтичната промишленост, в биотехнологиите и т.н., тъй като цената му е по-достъпна.
България произвежда много качествено масло и това я поставя на много добри позиции в световен мащаб. Половината от износа е за САЩ, експортира се също за Франция, Германия, както и за азиатските пазари.
Тази година, противно на очакванията, добивите от лавандуловите насаждения у нас няма да са по-ниски от миналата година. Земеделските стопани са оптимистично настроени, посочи Гергинова. Участниците във фестивала са споделили единодушно, че вече доходите от лавандуловите насаждения са от 1000 до 2000 лева на декар, посочи Гергинова.
Тя благодари за подкрепата при организирането на фестивала тази година на Община Генерал Тошево. НДТ


 


Сходни връзки

ФЕСТИВАЛ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА ЖЪТВАТА НА ЛАВАНДУЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди