изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:13 EET
Спряха водата на три села в Монтанско заради арсен    
НовиниЗавишени стойности на арсен са открити в извор, който подава вода на три села от област Монтана. Водоподаването в селищата е спряно, хората в района ползват водоноски, съобщи депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров.

От миналата седмица ВИК е спряло чешмите в селата Бели брег, Громшин и Кобиляк в община Бойчиновци. При периодичните проби, които се вземат от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, е било установено, че съдържанието на арсен в Помпена станция – Кобиляк в отделни моменти варира от 12 до 15 милиграма на литър, при норма 10 мг/л.

„Получихме съобщение от РЗИ за завишеното съдържание на арсен и предписание да проучим източника на замърсяването и да организираме снабдяването на трите села с чиста питейна вода. Чешмите вече се ползват само за битови нужди, а в селищата всеки ден се изпращат водоноски. Обърнали сме се към учени от БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия и експерти от Басейнова дирекция за откриване на причините за замърсяването и търсеното на изход от ситуацията”, заяви шефът на ВИК – Монтана инж. Валери Иванов.

Според местни специалисти най-вероятно изворът край село Кобиляк, който снабдява трите села, е замърсен от близката река Огоста. В горния си участък, при изворите в Балкана реката минава край стари уранови рудници.

„Проблемът е сериозен! 1100 души са оставени без питейна вода в домовете си. Правим всичко възможно да задоволим потребностите им с водоноски, но в жегата е много тежко. Предполагам, че ще трябва да се търси нов водоизточник, но за това ще трябват средства, каквито общината ни няма”, заяви кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.  https://trud.bg

 


Сходни връзки

Спряха водата на три села в Монтанско заради арсен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди