изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:29 EEST
СРЕЩА ЗА САНИРАНЕТО НА МАЛКИТЕ БЛОКОВЕ    
НовиниНа 14 юни 2017 г. се проведе среща на Кмета на Община Тервел със зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството – г-жа Малина Крумова.Темата бе санирането на т.нар. „малки блокове“ – тези, които имат по-малко от 36 апартамента.

Информацията която дава ресорното министерство е следната: към момента не са и не предстои да бъдат сключвани договори за финансиране на малки блокове.Не се сключват договори и за финансиране на сгради с повече от 36 апартамента. Ресурсът  от 2 млрд. лева е изчерпан с подписването на 2 022 договора за блокове с 36 и над 36 жилища (в този брой влизат и договорите за шестте блока , които вече санирахме в гр.Тервел). Има подадени още около 3000 заявления от сдружения – за големи и малки блокове, които чакат за финансиране. Подаването на заявления не е спряло и продължава и в момента.Броят им , както и имената и адресите на сдруженията, могат да бъдат видяни в публичния регистър на Българската банка за развитие. До края на м.юли трябва да бъде изработен нов проект на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.В този проект  ще бъде разгледан вариант за съфинансиране на санирането.Все още няма яснота относно механизма на съфинансирането и неговия размер.След като проектът на програмата бъде изготвен, той следва да бъде обсъден, приет и за него да бъде осигурено финансиране.Едва тогава програмата ще продължи, т.е. ще се сключват нови договори за обследвания и ремонт на жилищни сгради.В края на юни от всички общини, вкл. и от Община Тервел за целите на подготовка на проект за нова програма бе изискана информация за чакащите за финансиране сдружения.
В град Тервел чакащи за саниране са 16 сдружения.В техните сгради има общо 375 жилища.Разгънатата застроена площ на сградите е 30 255,79 кв.м.
Междувременно, в страната продължава санирането на сгради, които са включени в броя на първите 2022 договора.За съжаление, в редица общини темповете на работа са много бавни и това пречи да се направи точен разчет за това, дали от отпуснатите 2 млрд. лева ще останат неусвоени средства, с които да се финансират допълнителен брой сдружения от чакащите саниране.
Междувременно, през м.юни бе оповестена информация за цените  за 1 кв.м. санирана площ по програмата в различните общини в страната.Община Тервел е на второ място в страната по най-ниски цени за санираните  от нея жилища.  НДТ


 


Сходни връзки

СРЕЩА ЗА САНИРАНЕТО НА МАЛКИТЕ БЛОКОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди