изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:12 EEST
ОБЩИНА ТЕРВЕЛ Е С ЕДНИ ОТ НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ ЗА САНИРАНЕ    
Новини16 са сдруженията в добруджанския град, които чакат нова програма за енергийна ефективност

Санирането на т.нар. „малки блокове“ – тези, които имат по-малко от 36 апартамента, е било темата на срещата на кмета на Община Тервел Живко Георгиев със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, съобщиха от общинската администрация. Информацията, която дава ресорното министерство, е, че към момента не са и не предстои да бъдат сключвани договори за финансиране на малки блокове. Не се сключват договори и за финансиране на сгради с повече от 36 апартамента. Ресурсът  от 2 млрд. лева е изчерпан с подписването на 2 022 договора за блокове с 36 и над 36 жилища (в този брой влизат и договорите за шестте блока, които вече бяха санирани в Тервел).
Има подадени още около 3000 заявления от сдружения – за големи и малки блокове, които чакат за финансиране. Подаването на заявления не е спряло и продължава и в момента. До края на юли трябва да бъде изработен нов проект на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В този проект  ще бъде разгледан вариант за съфинансиране на санирането. Все още няма яснота относно механизма на съфинансирането и неговия размер. След като проектът на програмата бъде изготвен, той следва да бъде обсъден, приет и за него да бъде осигурено финансиране. Едва тогава програмата ще продължи, т.е. ще се сключват нови договори за обследвания и ремонт на жилищни сгради. В края на юни от всички общини, вкл. и от Община Тервел за целите на подготовка на проект за нова програма бе изискана информация за чакащите за финансиране сдружения.
В град Тервел чакащи за саниране са 16 сдружения. В техните сгради има общо 375 жилища. Разгънатата застроена площ на сградите е 30 255,79 кв.м.
Междувременно, в страната продължава санирането на сгради, които са включени в броя на първите 2022 договора. За съжаление, в редица общини темповете на работа са много бавни и това пречи да се направи точен разчет за това, дали от отпуснатите 2 млрд. лева ще останат неусвоени средства, с които да се финансират допълнителен брой сдружения от чакащите саниране.
Междувременно, през м.юни бе оповестена информация за цените  за 1 кв.м. санирана площ по програмата в различните общини в страната. Община Тервел е на второ място в страната по най-ниски цени за санираните  от нея жилища. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЩИНА ТЕРВЕЛ Е С ЕДНИ ОТ НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ ЗА САНИРАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди