изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:08 EET
ВИТАМИН В-17…    
Коментари Бяха години… В двора си имахме огромно кайсиево дърво. И в двора на леля ми Кръстинка имаше кайсии. Децата от махалата обичахме да ги нападаме и обираме внезапно. Сега ми се струва странно какви смешници сме били. Леля ми бе стара мома и обичаше безумно децата. Ако кажеш: „Лельо, ще ми дадеш ли две кайсии? - ще ти отговори: - Ами влез и си набери колкото искаш! И ела да изпиеш чаша мляко…“



Ядяхме кайсии и после се събирахме да чупим костилките им. Ядките обичахме повече от плодовете. После поотраснахме и през ваканцията заработвахме по някой и друг лев за кино, за топка, за учебници... Тогава работа имаше само в тържището до ЖП гара Юг. Момчетата разтоварвахме вечер от камионите плодове и зеленчуци. Даваха ни по един лев и 50 стотинки на смяна и, който искаше, по една касетка с костилки от кайсии. През деня майките ни правеха пулп, който заминаваше за Англия срещу зелена валута. И чупехме костилки, и ядяхме ядки, и си разправяхме вицове, без да знаем, че в ядките на кайсиите се съдържа витамин В-17, който сега се оказва, че помагал на организма срещу заболяване от рак.

Такъв е животът!
Такъв, ама сега е друг. Кайсиите и ядките им са толкова скъпи, че станаха лукс за мнозина. Сега лекарите дават рецепти да си купиш, не дай, Боже, да заболееш от рак, та да си купиш витамин В-17 и да се лекуваш. Но лекар ми каза, че фармацията ограничавала производството ли, достъпа ли до този витамин. Не, че фармацевтите не знаели за лечебните свойства на този витамин. Знаели, но той не бил икономически ефективен. Повече печалба донасяли куп други лекарства.
Цялата работа ми прилича на един брадат виц. Завършил малкият Борко адвокатура. И взел, че спечелил за месец още първото си дело. И се похвалил на баща си – големия Борис. А той му се троснал: „Аз с това дело те издържах пет години в университета, а ти ми се правиш на гений, глупак такъв!...“
Умни фармацевти изхвърлиха от употреба амидофена и сега, когато детето ти вдигне температура, изпадаш в ужас как да я свалиш. Изхвърлиха антигрипала, по едно време и обикновения аспирин, произвеждан в България. И аналгинхинина… И още, и още…
Много уважаван лекар в страната ни и в чужбина каза тези думи:
- Дуков, няма по-силна мафия в света от фармацевтичната. Хазартът, проституцията, оръжието, наркотиците бледнеят пред фармацевтиката… Ти какво искаш, евтини и ефективни лекарства печалба не носят!
Такъв е животът!
Печалбата днес движи България! Така я движи, че вече три милиона българи – млади, знаещи, можещи, работоспособни, избягаха далеч от „фармацевтиката на българските политици“.
28 години пазаруваме живот с рецептите на шепа хора, ограбили и доограбващи България. Писаха ни червени рецепти, сини рецепти, жълти рецепти, зелени рецепти, кафяви рецепти, еврорецепти… И няма, и няма надежда за по-добър живот. Ампутираха паметта на поколения - с увереността, че безпаметността е най-доброто, най-ефективното лекарство съвременният роб да се радва на телевизора у дома, на втора-трета ръка световна марка автомобил, на втора ръка дрехи, мебели, компютри, телефони… На втора ръка идеи и програми… На втора ръка държава!
Такъв е животът!
Някога българските държавници носеха в гащите си топки, сега дори нямат кайсии, а мандахерцат сбръчкани трънки и държат пламенни речи. Дори фармацевтичната мафия бледнее пред българските държавници – било управляващи, било опозиция.
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ВИТАМИН В-17… | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди