изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:25 EEST
ПРОЕКТ ЗА СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА СТАРТИРА В ТЕРВЕЛ    
НовиниСтартираха дейностите по реализацията на проект „Пълноценна социална интеграция на 545 ученици от етническите малцинства от община Тервел чрез допълнително обучение по български език и общностни дейности“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщиха от общинската администрация.

Водещ партньор е СНЦ „Институт Хуманитас“, а община Тервел и 6 общински училища – СУ „Йордан Йовков“ – гр. Тервел, НУ „Христо Ботев“ – с. Каблешково, ОУ „Васил Друмев“ – с. Орляк, ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Коларци, ОУ „Паисий Хилендарски“ – с. Безмер, ОУ „Христо Ботев“ – с. Зърнево, са негови партньори.
Целите на проекта са по-добро овладяване на книжовния български език чрез допълнително обучение по български език, социална интеграция, опознаване традициите на всички етноси, включване на родителите в образователния процес и преодоляване на негативни обществени нагласи. Дейностите по проекта включватдопълнително обучение по български език за ученици от 1 до 8 клас. Сформирани са 18 групи, съответно 9 за учениците от 1 до 4 клас и 9 за тези от 5 до 8 клас. Обучението компенсира пропуските при усвояване на българския език, провежда се по иновативна методика и с учебни помагала, които ще развиват уменията за  общуване, четенето с разбиране и правилното писане. Още в първите часове от работата на групите са проведени тестове за установяване входящото ниво на всеки от учениците в групите по български език.
Заложени са общностни дейности за съхраняване на културната идентичност, социализация и опознаване на учениците от различни етнически групи. Сформирани са 10 групи по приложни изкуства, 3 по занимателна математика, 5 групи по танци, 2 по музика, 2 по спорт, по 1 група по екология, театрална забава и кулинарен спектър на етносите. Ще бъде организирано лятно Зелено училище, а през есента на 2018 г. – Дни на толерантността в гр. Тервел. Участниците ще покажат своите таланти, ще се социализират и ще опознаят родния край. В помощ на преподавателите ще работят двама психолози, логопед и социален работник. Предвидена е също работа с родители. Предвиждат се срещи с родители и учители, на които ще бъдат дискутирани ползите от образование, приемането на различието, проблемите на обучението в мултикултурна среда.
Продължителността на проекта е 20 месеца. Бюджетът му е 570 179,90 лева – безвъзмездна финансова помощ. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЗА СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА СТАРТИРА В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди