изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-06-01 @ 09:52 EEST
КМЕТЪТ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ И МИНИСТЪР НЕНО ДИМОВ НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА ОТ ВОДНИЯ ЦИКЪЛ НА ДОБРИЧ    
Новини Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич. Проектът е от голяма важност за града, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на града. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., 86,2 млн. лв. от тях е размерът на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ На церемонията присъстваха още народните представители Пламен Манушев, Живко Мартинов, Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, представители на фирмата изпълнител „Хидрострой“, общински съветници и др. Водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
Министър Димов посочи, че с реализацията на проекта ще се намалят течовете в мрежата, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води. ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Модернизираното съоръжение ще обслужва 92 498 души, каза още Нено Димов.
Кметът Йордан Йорданов изказа благодарност на всички, които са дали своя принос, за да може да стане факт първата копка по проекта. Той припомни, че договорът за него бе подписан в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов на 29 декември 2016 година. Той благодари на експертите от МОСВ и Община град Добрич, които взеха присърце този толкова важен за града проект. „Благодаря на всички, които по един или друг начин помогнаха за реализацията на този изключително важен проект. И, не на последно място, трябва да благодаря на всички онези хора, които, по една или друга причина, се опитваха да ни спънат, но ние с днешната дата доказахме, че нашият град заслужава този толкова голям проект“, каза кметът. И добави: „Няма да Ви лъжа, следващите две години ще имаме проблеми – ще има затворени улици, ще има разкопани, ще има кал, ще има вода. Но, трябва да знаете, че този проект е за наше добро. След тези две-две години и половина, през които ще трае проектът, ни очаква едно по-светло бъдеще. Съвсем нова инфраструктура, чиста питейна вода, по-малко ВиК аварии. Впоследствие – по-ниска цена. По този начин даваме старт на началото на края на водоснабдителните  проблеми, които град Добрич има. Искам да пожелая успех на изпълнителите. Трябва да знаете, че зорко ще Ви гледаме. Успех и на  надзора, който трябва да следи за изпълнението на самия проект. Искам всички Вие – мои съграждани, ежедневно да следите за реализацията на самия проект, да подавате сигнали къде и какво се случва и, вярвайте, ние ще реагираме по най-бързия начин. Още веднъж благодаря за търпението, което ще проявите през следващите две години. И, зная, че след този период всички ние ще усетим по-доброто развитие, което нашият град заслужава“.
Предстои рехабилитация на близо 80 км водопроводи, полагани в периода от 1950-1970 г., а това означава разкопани улици, струпване на строителна техника и работници. В момента обаче авариите са ежедневие и загубите на вода достигат 86%.
През първия програмен период в област Добрич са реализирани 7 проекта, по които са вложени над 64 млн. лв. От тях 25,5 млн. лв. в сектор „Води“ и 38,9 млн. лв. в сектор „Отпадъци“. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км.
В момента със средства от ОПОС 2014- 2020 г. се подготвя регионално прединвестиционно проучване  на територията на област Добрич, на базата на което ще  бъдат финансирани и други проекти във водния сектор. НДТ
 


Сходни връзки

КМЕТЪТ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ И МИНИСТЪР НЕНО ДИМОВ НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА ОТ ВОДНИЯ ЦИКЪЛ НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди