изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:24 EET
СИСТЕМАТА ЗА ВЕЛОСИПЕДИ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА    
Новини Системата за отдаване на велосипеди под наем вече може да се използва, съобщиха от общинската администрация. Тя бе закупена по проекта на общината “Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация“. Целта бе всеки един  от гражданите или туристите да има възможност да направи тур с велосипед и да посети туристическите забележителности в града. Част от тези туристически атракции бяха предмет на реконструкция и реставрация по проекта.

Системата за отдаване на велосипеди под наем включва 5 велостоянки, монтирани на пет места и 30 велосипеда. Тя осигурява бърз, лесен и безопасен достъп от кварталите на Добрич до централна градска част, до рекрационните зони. Общината работи активно за създаване на устойчив градски транспорт, както и за създаване на оптимални условия за придвижване с велосипеди. Велосипедната система и изграждането на велотрасета ще бъдат интегрирани в общата транспортна схема на общината и чрез широка информационна и рекламна кампания ще се популяризира възможността за придвижване в града с нисковъглероден, енергоефективен транспорт. Така изградена системата ще даде възможност за осигуряване на лесен, бърз, евтин и екологичен транспорт в рамките на града. Община град Добрич има амбицията да разширява обхвата й чрез различни схеми – грантови или чрез публично-частно партньорство. Чрез нея се цели да се популяризира и насърчи използването на велосипеда като средство за ежедневно придвижване. В резултат ще се намалят емисиите от транспорт, ще се намали автомобилния трафик, ще се облекчи проблема с паркирането в проблемни зони в града, както и ще се създаде трайна тенденция за преминаване към алтернативни форми на придвижване.
Целта е все повече граждани на града да предпочетат този лесен, ефективен, здравословен и екологичен транспорт в рамките на града. Очаква се разширение на мрежата от велосипеди под наем. Планира се по проект на общината де се надградят съществуващите велотрасета, както и да се създадат условия за увеличаване на ежедневното използване на велосипеди под наем. Екологичният транспорт може да стане предпочитан за пътуване до работното място, до търговските и туристически обекти, а така ще намалее използването на автомобилите, както и вредните газове отделяни от тях.
Как става наемането на велосипеди?
Наемането на велосипеди може да стане по два начина: чрез закупуване на клиентска карта и чрез еднократно ползване. Поради тази причина са определени цени за услугата „с абонамент” и „без абонамент”. И при двата начина първоначалната регистрация струва 1 лв. за клиента. Заплащането става чрез дебитна карта.  Без абонамент цената е 1.50 лв. за 30 минути. Абонаментът е 7.50 лв. на месец, като първите 30 минути са безплатни, а всеки следващ половин час струва по 0.75 лв.
При определянето на цената /половин час - 0.75 лв./ , се следва логиката за по-ниска цена от цената на билета за градския транспорт. По този начин се стимулира използването им.
Наемането от велостоянката става чрез въвеждането на телефонния номер, името и детайлите от кредитната си карта. Ако се използва клиентска карта, тя се насочва към карточетеца по време на регистрацията. Ако вече сте регистриран в интернет сайта, клиентската карта се слага на карточетеца и се въвежда телефонния номер и ПИНа, който сте получили при регистрацията онлайн. И вече ще ви е необходима само картата за да наемете и върнете велосипеда. Поставяйки карта на карточетеца, колелото се отключва автоматично, и сигнал ви посочва кое колело е избрано. Вие ще може да видите кода за отключване на екрана на терминала и ще получите съобщение на телефона си или кратко прозвъняване. НДТ

 


Сходни връзки

СИСТЕМАТА ЗА ВЕЛОСИПЕДИ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди